Teknikföretagen vill tillbaks till tiden då arbetarna stod med mössan i hand

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen som har avtal med IF Metall, Teknikavtalet som tillämpas för de flesta av medlemmarna, har yttrat sig i sitt remissvar angående förändringar i LAS, på ett sätt som är skrämmande men för dem inte alls förvånande.
Enligt deras uppfattning finns anledning att göra en fullständig översyn av anställningsskyddslagen då de tycker att den är gammal och förlegad. De menar att andra frågor var i fokus i början på 70-talet jämfört med idag.

Då undrar jag om arbetare idag tycker att det är mer okej att arbetsgivaren har all makt vid uppsägningar om det innebär att oseriösa arbetsgivare kan säga upp anställda utan egentlig saklig grund annat än en åsikt, lite sjuka barn eller kanske lite otur med egen sjukdom?

Tycker arbetare idag att det är okej att arbetsgivaren inte ska betala lön under pågående tvist och ogiltligförklaring av uppsägning?

Tänk då om du blir uppsagd just bara för att du tycker att du är värd en rimlig arbetsmiljö och ställer de kraven på arbetsgivaren. Arbetsgivaren tycker att du är besvärlig och icke sammarbetsvillig och säger upp dig pga personliga skäl.
Självklart är det inte saklig grund och en sådan uppsägning skulle ogiltligförklaras av facket. Idag är arbetsgivaren tvungen att betala lön så länge tvisten pågår.
Enligt förmodat förslag från Borgarna till lagändring så ska tiden för arbetsgivarens betalningsskyldighet begränsas till 12 månader. Teknikföretagen vill gå ännu längre och helt befria arbetsgivarna från betalningsskyldighet under tvisten.

Vad blir summan av kardemumman?
Jo rädda arbetstagare som inte vågar ha en åsikt av rädsla att bli uppsagda så det blir enklare för arbetsgivarna att göra just detta. Det kommer inte bli mer naturligt för oseriösa arbetsgivare att förhandla med facket först för det blir ju ändå inget betalningsansvar om de direkt säger upp pga personliga skäl.
Arbetstagarna som drabbas kommer tycka att det inte är lönt att bråka om uppsägningen för katastrofen att behöva gå på a-kassa har redan inträffat och all fokus måste läggas på att hitta nytt jobb istället för att man kanske hade rätt att vara kvar på det gamla.

Vi vägrar gå tillbaks till tiden när arbetaren stod med mössan i hand och därför protesterar vi och förkastar både regeringens och Teknikföretagens förslag.
En klok arbetsgivare har trygga anställda och löser problem på ett människovärdigt sätt istället för med maktmissbruk som Teknikföretagen föreslår.

Published in: on 24 januari 2013 at 8:40  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2013/01/24/teknikforetagen-vill-tillbaks-till-tiden-da-arbetarna-stod-med-mossan-i-hand/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Verkligen bra skrivet och dagens sanning , vi ska inte tillbaks till 1800 talet igen

  2. […] Hjärta Rött omm utförsäljning av gemensam egendom i Sthlm, Camilla Wedin om Teknikföretagen, Peter Johansson om Alliansen och MP och jobbtraficking, Carola Andersson om […]

  3. […] Industribloggare: Camilla Wedin […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: