Om rädslan för att stöta sig med arbetsgivaren och äventyra fortsatt anställning, blir större än tilltron till fackets förmåga är det kört!!

Har precis läst dokumentärboken ”Facklig kräftgång” där en rad fackliga företrädare i Europa intervjuas om varför medlemsantalet sjunker. I en del länder är det katastrofalt låg organisationsgrad.

Några uttalanden fastnar direkt och skonongslöst i min hjärna :

”Folk har ingen tydlig uppfattning eller idé om vad facket kan göra”……

”Du kan inte längta efter det du inte kan föreställa dig”…….

”Rädslan för att stöta sig med arbetsgivaren och äventyra fortsatt anställning är större än tilltron till fackets förmåga”……

Som en röd tråd genom Europa löper försämrad anställningstrygghet och lagstadgade minimilöner som en farsot och försvagar facket och får folket att mista tilltron till oss.

När politiker tar över lönebildningen och bestämmer över lägstalönerna finns ingen som helst garanti för att nivån höjs eller för den delen behålls. Lönerna i övrigt pressas nedåt och det blir alltmer accepterat att jobba för urusla löner.

När sen politiker eller arbetsmarknadens parter genomför försämringar i Lagen om anställningsskydd och tillfälliga anställningar blir allt vanligare och urholkad turordning kan ge vem som helst en skjuts ut ur företaget när aretsgivaren har lust, då ser inte folk längre vad facket vill och står för. Vem vill vara medlem i en framtid som ingen vet vad den innehåller mer än större risk att arbetsgivarna ratar oss.

Än kan och ska vi stoppa denna utveckling i Sverige. Vi har starka fackförbund men vi måste från och med nu ännu tydligare stå för trygghet. Och då menar jag INTE att  vi ska sälja anställningstryggheten för att få tillbaks trygghet vid arbetslöshet.

Nä vi ska banne mig ta tillbaks tryggheten vid arbetslöshet och omställning samtidigt som vi stärker individen på arbetsmarknaden genom att forsatt kämpa mot alla tillfälliga anställningar.

Vi ska som så många gånger förr ” Göra vår plikt och fordra vår rätt”-  Vår rätt till trygga anställningar, en rimlig lön och starka kollektivavtal!!!

Published in: on 11 juli 2012 at 9:09  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/07/11/om-radslan-for-att-stota-sig-med-arbetsgivaren-och-aventyra-fortsatt-anstallning-blir-storre-an-tilltron-till-fackets-formaga-ar-det-kort/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla Wedin, Camilla Wedin, Carola Andersson, Kaj Raving Dela […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: