Annie…..get your hands off!! Lönebildningen är inte för politiker att lägga sig i.

Centern genom främst Annie Lööf går till rejält angrepp mot löntagarna och menar att alla ingångslöner måste sänkas med 20-25%.

Ska man skratta eller gråta? Egentligen borde man skratta då Centern med sin arbetarfientliga politik nu verkligen har slagit i sista spiken i sin regeringskista. Men det är ytterst sorgligt att det i 2012-års Sverige finns människor/politiker som vill förpassa arbetare tillbaks till 1800-talet.

Tillbaks till den tiden då konkurrensen om jobben var så hårda att arbetarna bjöd under varandra i lön för att kunna köpa bröd och mjölk för dagen. Tillbaks till den tiden då arbetarna skrämdes till tystnad…….ingen vågade tala om dåliga arbetsförhållanden eller en usel lön av rädsla att arbetsgivaren bytte ut dem mot tysta fogliga arbetare.

Det är idag redan billigare att anställa ungdomar och arbetare utan erfarenhet då avtalens ingångslöner är lägre än genomsnittet och då staten redan subventionerar nyanställningar av ungdomar.

Arbetsgivarna anställer inte för att det är billigt utan för att de behöver!!

Arbetsgivarna är ena parten i den Svenska modellen som förhandlar lönebildningen i detta landet och den andra parten är facket.  Vi har tillsammans förhandlat fram dagens löner och vi har gjort det under ansvar där vi varit överens om att det är rimliga villkor. Det är inte för politiker att lägga sig i dessa partsförhandlingar.

Men vad händer i samhället idag? Varför bli inte jobben fler….och varför är fortfarande ungdomsarbetslösheten så hög?

Jobben blir fler när efterfrågan ökar…..när produkten vi tillverkar och säljer blir attraktiv och ligger väl framme i utvecklingen. Då när det blir mer att göra så ökar jobbtillfällena också. Det är också då som ungdomarna behöver ha en färdig utbildning, kvalifikationer som står sig väl i konkurrensen om jobben.

Det är detta politiker som Annie ska jobba med…..att skapa förutsättningar för utveckling och nya jobb samt att se till att utbildning och omställning fungerar i samhället. Det kallas att ha en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Så ”Get your hands off” lönebildningen Annie…….den sköter arbetsmarknadens parter!

 

Published in: on 23 mars 2012 at 8:46  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/03/23/annie-get-your-hands-off-lonebildningen-ar-inte-for-politiker-att-lagga-sig-i/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Camilla Wedin, Leine Johansson, Hanna Wagenius, Josefin Brink, Roger Mörtvik, Jan-Henrik Sandberg, Hanna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: