Facklig-politisk samverkan med ”rätt” parti är livsviktigt annars får Urban Bäckström ensam bestämma över arbetsrätten…..

Tidningen Arbetet har idag en artikel där de skriver att facklig politisk samverkan inte är självklar i LO-leden.

Om nu inte facklig-politisk samverkan är viktig och självklar för våra medlemmar kan man undra varför 40% av motionerna till IF Metalls kongress förra året hade politisk bäring.
Nästan hälften av motionerna hade fått kastas i papperskorgen om vi hade sagt att vi inte bryr oss om att påverka politiken och att göra det där vi har bäst möjlighet att lyckas.

Medlemmars svar till tidningen beror nog troligtvis på att man inte tänker på hur kopplingen är mellan lagar-avtal och vardagen på arbetet. Men om alla förstod att politiker exempelvis bestämmer över om du har rätt till semester eller inte och att en del tycker att semesterrätten faktiskt ensidigt ska bestämmas av arbetsgivarna, så är jag övertygad om att svaret blivit annorlunda.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström är ute och debatterar olika frågor som är viktiga för arbetsgivarna ex. lägre ingångslöner, slopade turordningsregler och förenklade regler i arbetsrätten som innebär mer makt åt arbetsgivarna. Kort efter att han uttalar sig så finns ”hans” frågor och önskningar på Borgarnas politiska dagordning.Tydligt exempel på detta är borgarnas nu tjatande om att ingånglönerna och turordningsregler är hinder för ungdomar att få jobb.

Hur skulle det kännas att de bestämmer som tycker att vi inte självklart ska ha rätt till återhämtning och semester eller som tycker att bara arbetsgivarna ska tjäna pengar och få det bättre? Hur skulle det kännas att de bestämmer som tycker att det är bättre att byta ut folk när de blir utslitna än att satsa på en bra arbetsmiljö?

Inte så värst bra…..men det är vad som händer om vi struntar i facklig-politisk samverkan eller om vi inte lyckas påverka något parti. Då vinner Urban Bäckström och helt ensam bestämmer över arbetsrätten och om du har rätt att behålla jobbet eller inte.

Därför samverkar vi med Socialdemokraterna……för partiet driver våra frågor och tycker att arbetarna ska ha en dräglig tillvaro och ska kunna vara med och påverka sin situation på arbetet och i samhället. Att säga att vi är partipolitiskt obundna och ränna runt till alla partier för att få gehör är bara onödigt och slöseri med tid. Vi vet sedan länge vart vi kan påverka och vilka som står på löntagarnas sida.

Fackets uppgift är att tillvarata medlemmarnas intresse och villkoren på arbetsmarknaden vilket innebär att bevaka och förbättra arbetsrätten, kollektivavtalen och exempelvis a-kassa och omställning.

Syssla med förmåner för bara vissa rika och redan välbärgade får andra syssla med och oavsett vad någon tycker så är det inte fackets uppdrag.

Published in: on 16 mars 2012 at 9:57  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/03/16/facklig-politisk-samverkan-med-ratt-parti-ar-livsviktigt-annars-far-urban-backstrom-ensam-bestamma-over-arbetsratten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla Wedin Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: