Folkpartiets ungdomslöner är ett led i deras nedmontering av arbetsrätten….summan blir katastrofal.

Expressen försvarar Folkpartiets utspel om ungdomslöner idag. De menar att det är bättre att ungdomar har jobb med en lägre lön än inget jobb alls. De skriver b.l.a:

Att unga kan uthärda lite lägre lön än äldre. De har inte lika stora åtaganden och utgifter som äldre.  Det är också viktigt att de lär sig den disciplin som behövs för att man ska vara gångbar på arbetsmarknaden, som att gå upp på morgonen och komma i tid till jobbet.

För mig virvlar en historisk epok förbi och vad som försiggick på 1900-talets början då hamnarbetarna bjöd under varandra för att det var bättre de fick usel lön på ett jobb än tvingades vända hem utan jobb. Den som var billigast fick jobbet. En ohållbar situation där familjeförsörjare inte fick tillräckligt med betalt oavsett om de arbetade från morgon till kväll. En osolidariskt samhälle där egoismen var stor och fattiga hade ett rent helvete.

Tidigare har Folkpartiet bland annat föreslagit att den svenska arbetsrätten, med lagen om anställningsskydd och reglerna kring turordning, moderniseras samt att provanställningstiden för personer under 26 år blir möjlig att förlänga till ett år.

Summan av Folkpartiets resonemang blir att arbetsgivaren bestämmer vilka som har jobbet kvar, ungdomar och provanställda blir reavaror och kan utnyttjas och av arbetsgivarna pressas till ännu sämre villkor. Allt bara för tanken att det är bättre att ha ett jobb med usla villkor än inget jobb alls. Summan kommer att drabba alla oavsett ålder och anställningstid.

Tillbaka till 1900-talets början alltså. Det är den verkliga anledningen till att facket är negativa till förslaget…..vi vill inte se våra med blod, svett och tårar tillkämpade kollektivavtal gå förlorade. Det vore förödande för alla då samhällets klyftor skulle öka alltmer.

Expressen jämför Folkpartiets förslag till ungdomslöner med IF Metalls avtal om Yrkesintroduktion vilket blir helt snedvridet. Det finns tydliga skillnader som exempelvis begränsningar i tid och för vilka arbetsuppgifter avtalet kan tillämpas på, krav på utbildning i anställningen, fackets inflytande och  anledningen till varför ett avtal ska skrivas.

IF Metall och arbetsgivarna skrev detta avtal för att man såg en brist på kompetent arbetskraft inom industrin om ett antal år och att samtidigt försöka göra något åt ungdomsarbetslösheten.  Därför vill vi försöka få in ungdomar nu helt utanför den ordinarie bemanningen för att få en utbildning i yrket under ordnade och kontrollerade former

Folkpartiet vill införa ungdomslöner brett där enda skälet till lägre lön verkar vara ålder och inga begränsningar redovisas om hur man kontrollerar att utbildning verkligen sker så att inte arbetsgivaren bara utnyttjar billig arbetskraft. Vart finns fackets inflytande?

Troligtvis inte med alls……

 

Published in: on 12 mars 2012 at 12:43  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/03/12/folkpartiets-ungdomsloner-ar-ett-led-i-deras-nedmontering-av-arbetsratten-summan-blir-katastrofal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Martin Moberg, Charlie Levin, Johan Ulvenlöv, Daniel Langstrom, Helena Ericson, Camilla Wedin […]

  2. […] Blogg: Göran, Camilla Annat: IFM skillnad på […]

  3. […] Blogg: På ditt jobb, Utredarna, Mikael (C), Röda Berget, Göran, Camilla Annat: IFM skillnad på […]

  4. […] Blogg: Lennart, Moberg, Göran, Camilla Annat: Svenskt Näringsliv, Alliansfritt Sverige, Borgarnas lovpris till facket, men borgarna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: