Attackerna mot lagar och kollektivavtal duggar tätt….individen ska ställas utanför och ensam

I veckan avslöjade en Folkpartist att anledningen till den alltmer försämrade arbetsrätten är att arbetsgivare inte ska åläggas skyldigheter i lag gentemot facket såsom informationsplikt etc, och nu är arbetsgivarorganisationen Almega i sitt esse och vill ha ”full individuell dispositivitet” i kollektivavtalen.

Almegas önskan skulle innebära att kollektivavtalen bara är en rekommendation och att arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om vad som helst utan att bry sig om avtalen, exempelvis kan lönen sänkas och övertid tas ut utan ersättning.

Men fredsplikten vill man ha inskriven i avtal såklart….tro inget annat. Arbetsgivaren ska kunna pressa anställda till vad som helst men ändå ska förbud mot strejk gälla.

Detta står nu Farmaciaförbundet inför i sina avtalsförhandlingar med Almega.

Förhandlingschef,  Tero Huhta på Farmaciaförbundet säger till TCO-tidningen: ”Avtalet riskerar att enbart bli en rekommendation och individuella förhandlingar förändrar maktbalansen totalt.
Trycket på den enskilde anställde blir enormt i en tid när våra medlemmar ständigt får höra att det inte finns pengar.
 Som nyanställd är du inte så kaxig när du ska förhandla med arbetsgivaren.

Nä och det är just detta som arbetsgivarna är ute efter liksom Borgarna….att försvaga facket och kollektivavtalen så att individen ställs utanför och ensam.

Och så säger en del att facket ska vara partipolitiskt obundna och samarbeta med ex. även Borgarna!!  Hur skulle det se ut tror ni?!! Finns inte en tillstymmelse till samförstånd om vad som är bra villkor för arbetarna.

Arbetsgivarna och Borgarna samverkar för att de tycker lika och är samma skrot och korn…..där ingår inte vi för vi vill istället stärka kollektivavtalen och medlemmars möjlighet att få hjälp av facket. Vi vill ha kvar en stark och bra arbetsrätt.

Vi vill helt enkelt vara ”Starka Tillsammans” medan Borgarna vill ha oss utanför och ensamma………

Published in: on 29 februari 2012 at 12:03  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/02/29/attackerna-mot-lagar-och-kollektivavtal-duggar-tatt-individen-ska-stallas-utanfor-och-ensam/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Camilla Wedin, Leine Johansson, Eli Abadji Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv […]

  2. Jag brukar sällan kommentera dina inlägg, men dehär gången har din stollighet nått nya bottennapp. För det första är förhållandet att Lo och sossarna sitter i knät på varandra heltokigt. Det är allt färre medlemmar i LO som röstar på S, vilket jag ser som en styrka för demokratin. Dessutom har jag i avtal som slutits mellan parter på arbetsmarknaden kunnat läsa ” Avtalsrätten skall i alla avseenden lämnas okränkt”, Det är i LO:s avtalstext man kan ta del av denna visdom. Du bävar för borgerligt inflytande i allt som berör löntagare därför att alla rättigheter i form av löner, arbetsmarknadens parters rätt att sluta avtal och allt negativt du kan komma på blir resultatet. Vem i h-e tror du skulle erbjuda varor och tjänster, om ingen har råd att inhandla . Du menar t.ex. att om arbetstagare och arbetsgivare kommer överens utan att bry sig om avtalen. Om man kommer överens, så ÄR detta ett avtal.
    Att du är en fanatisk fundamentalist är nog rätt uppenbart, men du skulle behöva förkovra dig i skrivandets elementära grunder. Som det är nu, är dina inlägg fulla av kontradiktioner, och annat svammel.
    M.V.H.

    Olav H. Enberg
    Icke socialist.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: