Avslöjar den riktiga anledningen om förändring av arbetsrätten och den förvånar inte.

Regeringen kommer att lägga ett förslag den 20 mars angående en förändring av studieledighetslagen som skulle innebära minskat fackligt inflytande vid av arbetsgivaren uppskjutna  fackliga studier.

De har hela tiden gömt sig bakom administrativa kostnader för arbetsgivarna och att det är anledningen till förändringen men nu har den riktiga anledningen kommit fram. Ingen av oss i de fackliga leden är speciellt förvånade över att det handlar om att ge arbetsgivaren mer frihet att göra som de vill utan att lagligen vara tvungna att förhandla med facket.

Svaret kom från en riksdagsledamot tillhörande Folkpartiet i ett mail till en IF Metallare som undrade varför de vill förändra studieledighetslagen. Han svarar bl.a. såhär:

I den nya föreslagna lagen om rätt till ledighet för utbildning finns även en bestämmelse om att en arbetsgivare genast ska underrätta arbetstagaren om sitt beslut om att skjuta upp ledigheten och skälen för det. Däremot finns det inte någon skyldighet från arbetsgivarens sida att i denna situation underrätta arbetstagarorganisationen.

Skälen till detta är att en arbetsgivare i lag inte bör åläggas skyldigheter om det inte är nödvändigt för att uppnå ett visst syfte, bland annat eftersom sådana krav kan ge upphov till onödiga administrativa kostnader”.

Läs igen vad han svarar och ni förstår.”…….att en arbetsgivare i lag inte bör åläggas skyldigheter om det inte är nödvändigt

Vad menar han!!?? En arbetsgivare ska inte i lag åläggas skyldigheter att förhandla med eller informera  facket. Så när en arbetsgivare säger upp personal ska det så småningom inte finnas någon laglig skyldighet för arbetsgivaren att överhuvudtaget kontakta facket?!! Bara om arbetstagaren är missnöjd efteråt……..och då är det troligen alldeles försent.

Nänä den gubben kommer inte att gå….vi kommer att fortsätta protestera mot försämringarna i arbetsrätten tills regeringen backar.

Och sen 2014…….då väljer vi en ny regering där Stefan Löven är statsminister och riksdagsmajoriteten vet värdet av att arbetstagare har rätt till att företrädas av facket, nyttan med en jämbördig förhandlingspart och att det inte alls är administrativt krångligt.

Published in: on 27 februari 2012 at 13:52  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/02/27/avslojar-den-riktiga-anledningen-om-forandring-av-arbetsratten-och-den-forvanar-inte/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Det kommer säkert flera förslag,som är beställda av okunniga arbetsgivare och M lägger fram allt !

  2. […] Carola Andersson, Patrik Renfors, Camilla Wedin Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]

  3. Man får ju ändå lägga visst ansvar på arbetstagare. Det är den som har en facklig tillhörighet och inte arbetsgivaren. Man måste kunna ta ansvar för sina egna intressen och har man ett fungerande fack har de representanter som väl informerar sina medlemmar var, när, hur de kontaktas och processer drivs. Att lägga över ansvaret från en organisation på en annan är ju inte rimligt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: