Tydligen behöver Svenskt Näringsliv uppdatera sina kunskaper om LAS.

Ja det är sannerligen vad man kan konstatera när man läser deras regionchefs debttartikel  i ekuriren i veckan. Hon skriver där en hel drös med osanningar som är livsfarligt om folk i allmänhet men ungdomar i synnerhet tror på.

Hon ondgör sig över turordningsreglerna i LAS……ingen nyhet utan det gör hennes kolleger titt som tätt och mina kommentarer är heller inte nya. Men det är oerhört viktigt att fortsätta säga emot Svenskt Näringsliv när de försöker att slå blå dunster i ögonen på folk.

För om vi slutar att säga emot är det som att vi stillatigande har accepterat deras tokerier som en slags sanning.

Vad som gör mig extra upprörd i hennes artikel är den brist på kunskap som hon låtsas ha då hon skriver:

Förklaringen till att just den svenska ungdomsarbetslösheten är så hög har att göra med bland annat lagstiftning och löner. Lagen om anställningsskydd, LAS, som i första version tillkom 1974, värderar både ålder och anställningstid framför kompetens. Förutom LAS är det också oroväckande med LO:s fokus på att höja ingångslönerna ytterligare. Forskning visar att höga ingångslöner försvårar för unga och andra som saknar arbetslivserfarenhet att få jobb eftersom de ökar trösklarna in på arbetsmarknaden.

Två rejäla osanningar som hon antingen låtsas vara  okunnig om eller med medveten snedvinkling försöker att lura i folk.

Fel nr 1: Turordningsreglerna i LAS tar nämligen inte alls hänsyn till enbart ålder och anställningstid istället för kompetens. Det krävs tillräckliga kvalifikationer för att kunna hävda anställningstiden.

Fel nr 2:  Det finns inte alls bevis för att höga ingångslöner missgynnar ungdomar. Tvärtom finns det klara bevis på att regeringens subventioneringar arbetsgivaravgifterna för anställningar av ungdomar inte alls har gett ungdomar jobb. Det är alltså redan idag billigare att anställa ungdomar men arbetsgivaren anställer dem inte i allafall.

Utbildning är nog lösningen för denne chef på Svenskt Näringsliv och utbildning är definitivt lösningen på ungdomars problem att få jobb.

Published in: on 11 februari 2012 at 11:59  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2012/02/11/tydligen-behover-svenskt-naringsliv-uppdatera-sin-kunskaper-om-las/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Carola Andersson, Kaj Raving, Camilla Wedin Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: