Allt är inte pengar som glimmar…..finns andra värden också i uppgörelsen.

Facken inom industrin har idag kommit överens med arbetsgivarna om nya preliminära avtal för industrin.

Finns de som nu brölar om att det är en sämre uppgörelse än medlemmarna har förväntat sig. Vad förväntar sig då dessa medlemmar? Jo de tittar enbart på pengar.

I sin iver att få så mycket som möjligt i rena pengar ner i plånboken så glömmer de andra viktiga frågor.

Om vi kollar på vad arbetsgivarna ställde för krav så ser vi att det var:

Minimala löneökningar centralt och flytta förhandlingarna ut till de lokala parterna, flexiblare arbetstider där arbetsgivarna skulle ha makten, möjlighet för arbetsgivarna att beordra arbete på helger upp till 32 timmar utan övertidsersättning etc. Teknikarbetsgivarna sade dessutom upp det avtalet som gör att fackavgiften dras på lönen, det sk. ”Uppbördsavtalet”.  Dessutom ville arbetsgivarna ha en avtalslängd där avtalen löper ut på hösten.

Vad fick de? Nada…

Vad fick vi?

3 procent löneökning i det centrala avtalen på 14 månader, vi motade flexiblare arbetstider och 32 timmarsarbete på helger, uppbördsavtalet räddades kvar och avtalen löper ut på våren precis som vi vill ha det.

Utöver detta så kommer avtalsförsäkringarna att förbättras och arbetsgrupper kommer ta fram förslag på ”Utbildning istället för uppsägning” samt titta på lösningar angående företagshälsovård och rehabilitering.

Det gäller att  inse att allt är inte pengar som glimmar…..det verkliga guldet finns i helheten med bibehållna och förbättrade villkor i stort.

3 procent i sig är heller inte fy skam då det hamnar på ca: 70% av vad vi krävde vilket är bra och jämförbart andra goda uppgörelser.

Bra jobbat av förhandlingsdelegationerna och förbunden……ni är värda uppskattning och nu en välbehövlig vila efter allt slit.

 

Published in: on 12 december 2011 at 19:47  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/12/12/allt-ar-inte-pengar-som-glimmar-finns-andra-varden-ocksa-i-uppgorelsen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Andersson, Camilla Wedin […]

  2. Kanon´! Hoppas det är ok att jag lånade denna till krönika på vår avdelningshemsida.

  3. […] Blogg: Camilla, Göran, Moberg Fack: IF Metall, Unionen […]

  4. Det som folk blir arga över är väl Stefan´s uttal om payback och att de 3,7% var framtagna efter noga överväganden om svensk industris konkurrenskraft.

  5. […] DN, LO-tidningen, SvD, LO.se, Ekot, IF Metall, GS, Livs, Fler som bloggar: Leines blogg, Camilla Wedin, Göran Johansson, Näringslivsbloggen, Civilekonombloggen, Unionen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: