Arbetsmarknaden håller andan medan slutbudet granskas.

Många är vi som nu med spänning väntar på att industrins parter ska ha granskat slutbudet i avtalsrörelsen och meddela sina svar.

Jag vet hur fackets förhandlingsdelegationer har det just nu.

En lunta med OPO:s slutbud där hela budet ska antas eller förkastas i sin helhet. Det är inte längre möjligt att peta i detaljer och välja ut godbitarna utan det gäller att se helheten.

Kan man svälja lite mindre bra förslag för att helheten och de viktigaste frågorna är till belåtenhet? Är pengafrågan den absolut viktigaste eller finns det delar i budet som uppväger en lite sämre pengapott?

Det är frågan som delegationerna står inför när de nu troligtvis hela dagen idag och imorgon granskar budet in i minsta detalj.

Att sitta där runt bordet tillsammans med delegationen och veta att det beslutet man tar där kommer att påverka en mycket stor del av arbetsmarknaden är stort och kräver stort ansvarstagande.

När beslutet väl är taget är det med insikt om att det är det rätta. Vid nej återstår konflikt och om budet är alltför dåligt skulle man inte tveka en sekund.

Det är verkligen vår tur nu att få en löneökning värd namnet men vad är vi beredda att offra för det? En snedvriden avtalslängd som gör att vi hamnar i otakt med övriga förbund till nästa gång? En flexiblare arbetstid eller mer makt åt arbetsgivarna när det gäller övertiden?

För en sak ska alla ha klart för sig…..vi får ingenting gratis. Absolut ingenting är gratis i en avtalsrörelse utan arbetsgivarnas standardsvar brukar vara ”Flexibilitet” på alla kraven vi har.

Denna avtalsrörelsen har jag inte varit med i delegationen och jag har saknat det. Saknat spänningen och det intressanta arbetet med att på nära håll följa och vara delaktig i när ett nytt centralt avtal tecknas. Istället har jag suttit på läktaren och i spänning bitit på naglarna och undrat hur det går för mina vänner i delegationen.

Men jag är fullkomligt övertygad om att när svaret kommer imorgon så har delegationerna tillsammans med förbundet resonerat sig fram till enda rätta svaret. Vad det blir……avtal eller konfliktrisk……visar sig inom nåt dygn och tills dess får vi andra fortsätta att bita på naglarna i spänd förväntan och hålla andan med resten av arbetsmarknaden.

Published in: on 29 november 2011 at 14:28  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/11/29/arbetsmarknaden-haller-andan-medan-slutbudet-granskas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Jon Tillegård, Niklas Hjert, Daniel Lind, Camilla Wedin […]

  2. […] betraktelser, Lönebloggen, FI Västra Götaland,  Almega, Ledarna, LO-bloggen, Löntagarbloggen, Camilla Wedin, Röda berget, Görans tankar och bagateller(2), Lönebloggen , […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: