Nu är det nog med arbetsgivarnas hån…..vi står beredda för strid i årets avtalsrörelse om det behövs.

Arbetsgivarnas hållning i avtalsrörelsen är hånfull och upprörande. Det visar hur lite vi betyder för dem, men nu får det vara nog”,  säger Thomas Nyström, klubbordförande vid Enercon Energy Converter i Kalmar.

Parterna i årets avtalsrörelse har lite mer än två veckor på sig att få de första avtalen klara men det verkar än så länge kärvt. Arbetsgivarna gömmer sig bakom en svajande världsekonomi och vill inte släppa till någon löneökning att tala om centralt.

Dessutom verkar de vilja ta bort all garanti och möjlighet för alla att faktiskt kunna ha rätt till en löneökning. På Teknikavtalet har arbetsgivarna sagt upp ”Uppbördsavtalet”som gör att arbetsgivarna drar medlemsavgiften direkt på lönen. De hävdar att det är så krångligt och att de lokala arbetsgivarna har framställt krav på detta.

Det börjar mullra rejält ute på arbetsplatserna och medlemmarna tycker sannerligen att det är vår tur nu att få mer i plånboken.

Det tycker Thomas Nyström också och menar att IF Metallarna stod tillbaks under krisen och nu är det dags att visa lite uppskattning. Han vet dessutom vad som kommer att hända om garantierna i avtalen försvinner eller om de centrala avtalen inte innehåller några ökningar alls och säger:

Då kommer många att bli helt utan löneökning. Om vi inte har dagens ordning att en rimlig lägstanivå bestäms centralt så kommer arbetsgivarna erbjuda noll lokalt bara för att de kan. Vi har ännu inte lyckats att enas i senaste lokala löneförhandlingen där Enercon vägrar att inse att förhandlingen börjar på den centrala lönenivån som ju är ”golvet”. Detta gör att vi hamnar efter i jämförelse i branschen.

 De försöker nästan bjuda under det centrala avtalet och dessutom vill de fördela dem efter tycke och smak och inte alls efter kompetens eller erfarenhet. Undra när arbetsgivaren ska fatta att en engagerad och på rätt sätt uppskattad arbetare gör ett mycket bättre jobb än en ”Bruntunga?”

 Att de flesta själva skulle vilja förhandla lönen med sin chef utan inblandning av vare sig central eller lokal pott framförhandlad av facket, som arbetsgivarsidan påstår, är han övertygad om bara är rappakalja.

-”Om alla de tillfrågade visste att resultatet kan bli noll och om de fick förklarat för sig hur de centrala kollektivavtalen fungerar så hade svaren blivit något helt annat”.

Att arbetsgivarna lokalt skulle kräva att Uppbördsavtalet sägs upp är nog bara ännu en vals som arbetsgivarna drar. Vi förser dem ju med fullmakt som talar om för vilka de ska dra avgift och det kan inte vara konstigare än att de på lönen ska dra skatt, sjuklön eller andra avdrag som de gör. Jag har då aldrig hört någon arbetsgivare som tyckt att detta är besvärligt.

Och vi är många som är övertygade om att detta tilltag i avtalsrörelsen bara är ett sätt för arbetsgivarna att jävlas.

Men de ska inte underskatta oss……nu är det sannerligen nog!  Det är vår tur nu och vi tänker visa det!

Vi dammar av stridsyxan och står i beredskap att dra ut i strid om det behövs.

 

Published in: on 12 november 2011 at 17:48  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/11/12/nu-ar-det-nog-med-arbetsgivarnas-han%e2%80%a6-vi-star-beredda-for-strid-i-arets-avtalsrorelse-om-det-behovs/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] att läsa:  DN om förhandlingarna inom industrin, Fler som bloggar: Carola Andersson, Camilla Wedin, Utredarna om undermåligt […]

  2. […] om 75 %, Löntagarbloggen om facklig kamp i USA, Göran Johansson om krav på klädtillverkare, Camilla Wedin om […]

  3. […] Bloggat: Aktiefanatikern, LO-bloggen, Lönebloggen, Camilla Wedin […]

  4. […] LO-bloggen , Lönebloggen , Unionen opinion , Görans tankar , Görans tankar , Löntagarbloggen , Camilla Wedin , Peter Andersson , På […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: