Unionen ger sig in i en svärmande bikupa och förhandlar om LAS…..tveksamt om de kommer ut med hedern i behåll.

Knäpptyst inifrån avtalsrörelsen men utanför gastar Borgare och Svenskt Näringsliv om lägre ingångslöner och försämrad anställningstrygghet genom slopade turordningsregler. Visserligen specifika frågor som mig veterligen inte diskuteras av arbetsmarknadens parter i avtalsrörelsen men ändå så oroväckande.

Länge länge har Svenskt Näringsliv velat försämra turordningsreglerna i LAS och har på senare tid fått stöd från det ena borgliga partiet efter det andra.

Försöket från Svenskt Näringsliv i förhandlingarna om nytt huvudavtal strandade då de själva plötsligt drog sig ur förhandlingarna för några år sedan då LO vägrade gå med på att försämra anställningstryggheten för arbetarna.

Hittills har inget lagförslag kommit om någon försämring utan halvhjärtade försök till att åter lägga över detta på arbetsmarknadens parter hörs med jämna mellanrum.

Men nu kommer hoten från flera håll då även Folkpartiet sluter upp bakom Centerns krav om försämrade regler i lagen.

Som om inte detta vore nog så säger sig nu Unionen vara beredda att förhandla om ändrade turordningsregler och återanställningsrätt i LAS.

Unionen ger sig in i en svärmande bikupa och det är tveksamt om de kommer ut med hedern i behåll.

I inbyte vill de ha bättre omställning vid uppsägning och mer garanterad kompetensutveckling i anställningen för sina medlemmar.

Men just detta med omställning och kompetensutveckling går att läsa i ”Facken inom Industrins” gemensamma avtalskrav. Hur tolkar vi det……är det tvärstopp i avtalsförhandlingarna eller gör Unionen om samma grej som förra avtalsrörelsen och struntar i kamraterna inom LO och kör sitt eget race?

Och varför ska de förhandla bort regler som redan idag är flexibla och i vilka man redan kan ta tillvara företagens behov av arbetarnas kvalifikationer…..det är mig en gåta.

De gör oss andra en rejäl björntjänst också genom detta då trycket sen blir dubbelt upp från Svenskt Näringsliv och Borgarna.

Tanken slår mig att om vi tillåter att människor vänjer sig vid otryggheten att närsom kunna bli av med jobbet men då ha en så bra möjlighet till omställning att det inte alls spelar någon roll om man blir uppsagd…..då kommer de stora förlorarna vara just arbetsgivarna.

Det finns ingen som helst anledning sen att göra mer än det absolut nödvändiga på jobbet eller samarbeta utan enbart inrikta sig på att lära lite mer…..ja chefen kanske blir sur och säger upp mig men vadå……det finns ju alltid något annat runt hörnet.

Published in: on 06 november 2011 at 17:14  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/11/06/unionen-ger-sig-in-i-en-svarmande-bikupa-och-forhandlar-om-las-tveksamt-om-de-kommer-ut-med-hedern-i-behall/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Lagen om Anställningsskydd, LAS, är en grundbult i ett öppet och demokratiskt samhälle. Minst lika väsentlig för ett öppet samhälle som den av pressen som omhuldade tryckfrihetslagstiftningen som i deras ögon är för helig för att förbättras. Var och en sig själv närmast Image via Wikipedia […]

  2. […] Camilla Wedin, Patrik Renfors, Carola Andersson, Leine Johansson Dela […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: