Det verkar inte finnas någon stake hos dagens chefer…..om man lyssnar på deras klagan

Visst är det väl märkligt att dagens chefer behöver så mycket töjbara regler idag mot vad de behövde förr.  De behöver tydligen både hängslen och livrem för att kanske eventuellt våga ta ett beslut om någon passar för en riktig anställning.

För bara ca: 20 år sedan var det lite stake i cheferna och de tillsvidareanställde ofta sökanden direkt. De hade självförtroende nog att redan på anställningsintervjun få en känsla av personen och kunde avgöra om det var ett ”ämne” för verksamheten.

Hände det att produktionen tillfälligt gick ner så satte man in utbildningar eller andra sysslor som vanligtvis inte hanns med……att säga upp personalen var sista utvägen.

Idag räcker det inte för cheferna att använda sig av tiden för visstidsanställningar, inhyrda och provanställningar. De kan inte ens förmå sig till att kunna avgöra om någon är ett ämne för verksamheten på hela den tiden de har möjlighet att använda de olika former av anställningar som finns idag och som ger arbetsgivarna möjlighet att på kort tid bli av med dem som inte passar dem.

De gastar om uppsägningar så fort det kommer en krusning på börsen och om grannföretaget varslar så gör alla andra det också……bara ifall att.

De kan inte heller förmå sig till att planera verksamheten mer än en vecka i taget ungefär.

Det där med att mixa personalen med unga, äldre och kvinnor, män är som bortblåst.

Nu skriker chefer om att turordningsreglerna måste bort för de är enligt dem diskriminerande mot kvinnor och ungdomar. Flexibiliteten i anställningsformerna med längre visstid och längre provanställningar för unga måste öka. För det är ju så svårt att avgöra om någon passar för jobbet och cheferna har det ju så besvärligt. Och facket har ju för stor makt och är ju så elaka.

Vad hände??!!

Lagens- och kollektivavtalens regler har blivit generösare till arbetsgivarnas fördel än för 20 år sedan. Facket har i och med detta lite tappat i inflytande. Ändå ökar chefernas problem.

Då kan inte lösningen vara att luckra upp anställningstryggheten ännu mer som arbetsgivarna och Borgarna vill. Lösningen är inte heller att försvaga facket.

Lösningen är istället att öka möjligheten för arbetssökande att vara rätt utbildade när de söker jobb så kan cheferna känna sig lite tryggare. Släpp in facket fullt ut igen så att det blir lite ordning och reda. Sen är det väl dags att chefer gaskar upp sig lite och inte är veliga krakar som inte kan avgöra ens under ett par år om någon är ett ämne.

Dagens problem som cheferna påstår sig ha säger mer om arbetsgivarnas dolda agenda än om verkligheten.

Vad de egentligen är ute efter är hela makten över anställningens ingående och upphörande……och då lär de inte någonsin komma till skott och förmå sig avgöra om någon är värd en tillsvidareanställning…..för det är inte meningen heller.

Published in: on 02 november 2011 at 18:13  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/11/02/det-verkar-inte-finnas-nagon-stake-hos-dagens-chefer-om-man-lyssnar-pa-deras-klagan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Kaj Raving, Camilla Wedin, Patrik Renfors, Leine Johansson Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv […]

  2. […] Martin Moberg om förskolan, Camilla Wedin om var är tågan hos dagens chefer?, Löntagarbloggen om inhyrd arbetskraft, Peter Johansson om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: