Ledarna kallar sig fackförbund vilket är tveksamt….och sin uppgift har de i såfall inte förstått.

En av den fackliga organisationens främsta uppgift är att teckna kollektivavtal. På så vis skapas rimliga villkor för alla där ingen ska lämnas åt sitt eget öde eller kunna utpressas att dumpa löner och villkor.

Detta har inte Ledarna som organiserar chefer begripit ett dugg av tydligen då de i ett uttalande pratar om att skrota avtalsrörelsen.  De säger till Aftonbladet:

Vi i chefsorganisationen Ledarna har också svårt att förstå hur någon kan tro att dagens välutbildade medarbetare, som på alla andra områden i livet vill och kan göra egna val, vill att villkoren på jobbet görs upp bortom deras kontroll och inflytande.”

Undra om Ledarna här har tänkt på att alla i detta land inte är välutbildade för det första?

När man sen gör andra val i livet utanför arbetslivet så sitter det inte en arbetsgivare och bestämmer att du inte har rätt att välja alls utan att det är han som bestämmer om du har rätt till löneökning eller inte.

Bestämmer åt dig bortom kontroll är vad Ledarna har fått för sig att facket gör i avtalsrörelsen vilket är helt felaktigt……och de borde de veta.  Avtalen ser bara till att det finns ett ”golv” med en lägstanivå där de lokala förhandlingarna börjar och att ingen ska bli helt utan varenda gång.

Ledarna skriver vidare att: ”Många chefer har nämligen inget eller begränsat mandat från sina överordnade att sätta löner utifrån medarbetarnas förmåga och insats – trots att lönen ska ­vara individuell.”

Med detta menar de att de centrala avtalens individgarantier och lönepotter hindrar från att kunna sätta löner. Men det säger bara mer om de överordnades snålhet och ovilja än om möjligheter till en rimlig och bra lönesättning.

Finns mig veterligen inget kollektivavtal som hindrar arbetsgivarna från att kunna lönesätta med mer än de centrala överenskommelserna.

Den undersökning de hänvisar till säger ingenting om de tillfrågade har blivit upplysta om att i en helt individuell lönesättning kan resultatet bli noll i löneökning bara för att chefen bestämmer det.

Om de tillfrågade insåg det så skulle garanterat svaren bli annorlunda.

Är nog så att Ledarna som ju som sagt företräder chefer talar i egen sak……chefens sak. Det är ju de som ska lönesätta oss andra.

Published in: on 31 oktober 2011 at 19:01  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/10/31/ledarna-kallar-sig-fackforbund-vilket-ar-tveksamt-och-sin-uppgift-har-de-i-safall-inte-forstatt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Industribloggare: Kaj Raving, Leine Johansson, Camilla Wedin […]

  2. Jag förordar att den som vill förhandla själv ska göra detta, den som vill att någon annan förhandlar, helt okey.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: