Vad händer med LAS när ”MUF” blir äldre och blir Moderater?

Folkpartiet sällade sig på landsmötet till Centern och röstade för slopade turordningsregler i Lagen om anställningsskydd.

Ännu ett parti som placerar sig till höger om högern med sin arbetarefientliga politik. Än så länge vidhåller åtminstone utåt, Moderaterna sin ståndpunkt att turordningsreglerna ska vara kvar för det skapar inte fler jobb bara för att anställningarna blir otryggare.

Men vad säger Moderaternas ungdomsförbund MUF?

Jo de liksom Centerns ungdomsförbund CUF verkar vara för slopad anställningstrygghet och försvagade kollektivavtal.

Det går att läsa på MUF:s hemsida att de vill se fler reformer för att ungdomar ska få jobb. De vill ha regelförenklingar och hoppas kunna påverka moderpartiet under deras partistämma som inleds nu i veckan.

De skriver bl.a : ”Det är dags att vi gör upp med de stela strukturer som låser unga människor ute från arbetsmarknaden, och som är det riktiga problemet. Med enklare regler och friare lönesättning kan även vi utan erfarenheter få chansen att bevisa att vi kan. Det är dags att vi låter kompetens styra på arbetsmarknaden, vid lönesättning likväl som vid anställning, och när det tyvärr är nödvändigt, även vid neddragningar.”

Detta låter som ett angrepp på turordningsreglerna och lägstalönerna, även om de inte skriver det i detalj. Att hänvisa till att kompetens ska styra är precis vad Centern och Folkpartiet har gjort när de menar slopade turordningsregler och istället låta arbetsgivarna ensidigt bestämma vem som får gå och vem som får stanna.

Kanske MUF inte lyckas övertyga M på stämman.  Men vad händer om ett par år när ”Muffarna” har blivit äldre och istället träder in i Moderaterna?

Då har vi både ”Muffar” och ”Cuffar” som blivit vuxna och driver frågor inom Alliansen genom sina respektive parti….frågor som är rent livsfarliga för arbetare, både ung som äldre.

Lagen om anställningsskydd är så oerhört viktig för tryggheten på arbetet och vi måste göra allt vi kan för att skydda den och förstärka den. Det är en myt att den hindrar någon att få jobb och en lika stor myt att jobben skulle bli fler om den slopas.

Vi måste också hålla emot i årets avtalsrörelse där arbetsgivarna har som krav att få använda visstidsanställningar i högre utsträckning än idag utan att komma överens med facket.

Arbetsgivarna attackerar från ett håll och Alliansen från ett annat. Lyckas arbetsgivarna att få full frihet med otrygga anställningar behöver inte Alliansen driva frågan om turordningsreglerna. Men om arbetsgivarna misslyckas så lär lagändringen komma som ett brev på posten.

Fast är vi mittemellan……men det finns en väg ur. 2014 ser vi till att rösta fram en regering som inte låter oss sitta i fällan som en usel råtta utan värnar om trygga anställningar och bra villkor på arbetet.

Published in: on 17 oktober 2011 at 18:47  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/10/17/vad-hander-med-las-nar-muf-blir-aldre-och-blir-moderater/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

 1. Camilla, vi vet alla att när större företag säger upp på grund av arbetsbrist bir utfallet nästan aldrig enligt anställningstid.
  De flesta är överens om att undantag behövs ibland för att företag behöver behålla viss kompetens.
  Efter alla varselprocesser jag upplevt i industrin har jag lärt mig att ingen utanför förhandlingsrummet vet: vilken kompetens som var orsaken till resp. undantag, varför ingen av de uppsagda gick att omplacera, att ingen kan förutse ett enda namn på den slutliga listan. Som uppsagd har man att finna sig i att ens fackliga representant har, säkert under stor press från arbetsgivaren, medverkat till att avtala bort de rättigheter som jag uppfattar att LAS ger mig utan att jag har rätt att få veta varför.
  Jag hyllar alla förslag om att förändra LAS och införa kompetens som grund istället för tid.
  I verkligheten har det varit kompetens, sjukfrånvaro, släktband, vänskapsband och åsikter som styrt utfallet vid sk avtalsturlistor, inte tid. Detta gör mig som anställd mycket otrygg.
  Vi som är anställda behöver facket. Vi behöver en organisation som utgör motpart mot arbetsgivaren, bl a vid uppsägningar. Jag skulle önska att det fanns ett tydligt, synligt regelverk som reglerade hur kompetens ska dokumenteras och verifieras och som facket skulle försvara. Blir jag uppsagd vill jag veta skälen till det, att jämförelsen är rättvis och att min fackliga representant har gjort allt för just detta.
  I verkligheten har inte anställningstid någon betydelse. Att förändra LAS behöver inte alls innebära arbetsgivaren får göra hur som helst.

  //Håkan Haraldsson


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: