Teknikarbetsgivarnas krav….en rysare att läsa men inte oväntat.

Idag har kraven utbytts mellan IF Metall och arbetsgivarna i årets avtalsrörelse. Teknikarbetsgivarnas krav går att hitta på deras hemsida och de är just så horribla som förväntat och helt i linje med regeringens försämringar av arbetsrätten.

Den jag har trott skulle komma som ett brev på posten återfinns mycket riktigt i deras krav, nämligen en förändring av semesterreglerna där de skriver:

En fråga att utvärdera är om de nuvarande reglerna ska utmönstras till förmån för en ren tillämpning av Semesterlagen.”

Jojo….det är nog den försämringen i semesterlagen som regeringen införde 2010 som menas här och som kan innebära ca: 4000 kronor mindre i semesterlön.

Utökad övertid i överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, arbetsgivarens utökade makt över arbetstidens förläggning och uppsägning av det avtal som gör att arbetsgivaren drar avgiften på lönen är några av kraven som tydligt markerar att arbetsgivarna försöker att göra sig av med facket. Utan fackets inflytande minskar också individens möjlighet till bra villkor…och det vet arbetsgivarna mycket väl.

De har dessutom krav på dispositiva avtal vilket innebär att man i stort sett lokalt kan förhandla bort vad som står i kollektivavtalen. De skriver bl.a :

En fortsatt decentralisering av förhandlingssystemet är helt nödvändig, i synnerhet i ett sådant ekonomiskt läge som nu råder. Parterna på arbetsplatserna måste ges utrymme att komma överens om villkor som är anpassade till verksamhetens situation. Nu är det dags att fullt ut acceptera och underlätta tillämpningen av den lokala dispositiviteten. Teknikarbetsgivarna kräver således införandet av generell lokal dispositivitet i riksavtalens allmänna villkor och i löneavtalen.”

Mm…lokalt förhandla bort, med vad de har tänkt sig ett försvagat fack, är detsamma som att individer står helt ensamma utan andra alternativ än att dansa efter arbetsgivarens pipa.

Teknikarbetsgivarnas krav är 11 sidor långt med kraven till tjänstemännen, så om sysselsättning saknas till kvällen så har ni en skräckrysare att läsa.

Nu är den riktigt  igång på allvar, denna avtalsrörelse och som åskådare följer jag den med spänning. Kan bli en nervpirrande höst med ett actiondrama så att bästa tv-filmen bleknar i jämförelse.

Tänk om man fick vara en fluga på väggen i förhandlingsrummet när förhandlarna drabbar samman och ska lösa denna knepiga nöt.

Published in: on 30 september 2011 at 15:07  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/30/teknikarbetsgivarnas-krav-en-rysare-att-lasa-men-inte-ovantat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Niklas Hjert, Jon Tillegård, Löntagarbloggen, Camilla Wedin […]

  2. […] LO-bloggen, Mitt i Steget, Utredarna, Löntagarbloggen, Martin Mobergs betraktelser, Camilla Wedin, Görans tankar och […]

  3. Ibland önskar man, precis som du skriver, att man var en fluga på väggen med stora öron för att få höra alla korkade ideer och förslag som arbetsgivarna hittar på. Just nu, skulle jag önska att arbetsgivarna var den flugan, så att man fick ge den en rejäl smäll…!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: