Cirkus CUF fortsätter med nya ordförande Hanna.

Alla minns säkert Centerns ungdomsförbunds kampanj innan valet med gröna näsor och en arbetsförmedling kallad ”Cirkusen”.

Dåvarande ordförande i CUF skrev ”Fuck Facket” och menade att facket hindrade ungdomar att vara självständiga och inte få förhandla om löner under kollektivavtalen. Han menade också att Lagen om anställningsskydd skulle bort för den hindrade ungdomar att få jobb.

Tyvärr fortsätter denna cirkus även med CUF:s nuvarande ordförande Hanna Wagenius.

Hon uttalar sig till Svt Debatt angående Folkpartiets förslag om lägre ungdomslöner:

Lösningen på problemet med ungdomsarbetslösheten är uppenbarligen inte att öka arbetsgivares risk vid anställning, eller att höja ingångslönerna ännu mer – det är precis det som försatt oss i den nuvarande situationen. Skulle då lösningen kanske kunna vara att istället ge människor möjligheten att själva välja vilka löneanspråk de vill ha på ett potentiellt jobb

Hon tycker visserligen inte att politiker ska blanda sig i lönebildningen, vilket är helt rätt, men annars har hon inte fattat ett jota.

Men det är klart, en juridikstuderande som efter studietiden har en utbildning och troligtvis kan ha löneanspråk på nivåer en industriarbetare aldrig kommer i närheten av kan väl inte förstå hur verkligheten fungerar för de allra flesta och för ungdomar som inte har någon utbildning.

För fattar gör hon uppenbarligen inte om hon tror att det bara är att själv förhandla upp sin lön om man redan från början gått med på en nivå under kollektivavtalen. Skulle detta vara möjligt så skulle också pressen nedåt på allas löner vara så stark att det inte skulle finnas några särskilda nivåer att sträva efter ändå.

Det finns en anledning till att vi har kollektivavtalen och den anledningen kommer alltid att vara aktuell så länge vi tycker att vi inte ska behöva stå med mössan i hand och bjuda under varandra för att jobba för svältlöner.

Men vad som ändå kan förväntas av en juridikstuderande som studerar just för att ”få” ett yrke, är väl ändå att hon borde begripa att det är just utbildning som ungdomarna behöver och inte sänkt lön. Ungdomarna behöver utbildning för att komma in på arbetsmarknaden och för att kunna konkurrera på lika villkor om jobben.

Cirkus CUF fortsätter som sagt och därmed också deras fackföreningsfientliga åsikter och deras högerpolitik som slår hårt mot vanliga arbetare.

Published in: on 28 september 2011 at 15:10  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/28/cirkus-cuf-fortsatter-med-nya-ordforande-hanna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Eli hyllar veckans lyssnare, Camilla skriver om Cirkus CUF, Leine undrar vem som föder journalister Dela […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: