Nu har FP också fingrarna i syltburken…..de ska ge tusan i lönebildningen.

Återigen kan man läsa i SvD om politiker på Allianssidan som stoppar fingrarna i syltburken. Denna gången är det Folkpartiet som vill sänka ingångslönerna för ungdomar. De vill som arbetsgivare driva frågan inom Kommun och Landsting i avtalsrörelser och säger:

Särskilda ungdomslöner, som är ”tydligt lägre än genomsnittslönerna”, skulle öka lönespridningen och göra unga mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.”

För det första så är det arbetsmarknadens parter som förhandlar om lönebildningen och den regleras i våra kollektivavtal.

För det andra så ska politiker ge tusan i att lägga sig i vad parterna förhandlar om för nivåer.

För det tredje så leder INTE sänkta löner till fler jobb. Det visar tydligt den sänkningen av arbetsgivaravgiften som arbetsgivarna får när de anställer en ungdom. Det har inte anställts några fler ungdomar som kan hänvisas till denna sänkning.

Hur kan någon då tro att en ytterligare sänkning skulle hjälpa??  Menar de att arbetsgivarna snart ska ha gratisarbetande ungdomar?!

Det är en nedvärdering och diskriminering av våra ungdomar som visserligen är nya i arbetslivet men långt ifrån några dumbommar som inget begriper.

Om herr Björklund vore lite mer påläst så skulle han också veta att byggbranschen,  som han hänvisar till, har ett lärlingssystem liknande det som IF Metall tecknade och som innebär utbildning i yrket samtidigt som man har en anställning. Det används i yrken med lång upplärningstid och inte på gemene man i allmänhet.

Men det är just vad Folkpartiet och Centern vill, att alla unga oavsett yrke ska ha sämre lön just bara för att de är unga. Det luktar diskriminering och lönedumpning lång väg.

Ett annat korkat förslag som Folkpartiet nu lägger fram är en förlängning av provanställning från dagens 6 månader till 12 månader.

Provanställning är en av de mest otrygga anställningar du kan ha då uppsägningstiden för arbetsgivaren är endast två veckor och kan ske utan någon särskild anledning.

Ni känner igen mönstret säkert…..jodå först Svenskt Näringsliv, Anders Borgs utspel om ingångslöner, Almegas eviga trummande om frysning av lägstalöner och flexiblare anställningsformer och nu senast Teknikföretagens krav i avtalsrörelsen om otryggare anställningar och sifferlösa avtal.

Ett slugt samarbete och ett mönster som nu vävs samman för att snärja.

Hur vore det om regeringen istället satsade pengar som slösats på skattesänkningar och nu restaurangmomsen på ungdomarna. Se till att det finns tillräckligt med möjligheter till utbildning och omställning……det är brist på yrkesutbildat folk för tusan. Arbetsgivarna söker efter kompetens som regeringen har sett till att den inte finns med sina nedskärningar i utbildningssystemet.

Published in: on 25 september 2011 at 18:53  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/25/nu-har-fp-ocksa-fingrarna-i-syltburken-de-ska-ge-tusan-i-lonebildningen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Bloggat: Martin Moberg, Leine, Peter Högberg, Camilla Wedin […]

  2. Om Folkpartiet vill ha med lönebildningen att göra så ska de räknas som en part på arbetsmarknaden och därmed också kunna utsättas för blockader.

  3. […] Andra som skrivit: LO-bloggen, LO-bloggen, Löntagarbloggen, Röda Berget, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Leine Johansson, Camilla Wedin  […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: