Steg 1 var att förmå regeringen att försämra arbetsrätten…..nu kommer steg 2 som innebär attacker mot kollektivavtalen.

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har idag presenterat sina krav i årets avtalsrörelse och de innehåller steg 2 i deras strategi att försvaga facket för att på så vis få makten över individen.

Deras krav innehåller centrala avtal utan löneökningar, längre visstidsanställningar, mer makt över arbetstidens förläggning och mer övertid. Dessutom kommer jokern i deras onda lek…..arbetsgivarna ska inte längre vara tvungna att dra medlemsavgiften på lönen.

Steg 1 var att försämra arbetsrätten och med hjälp av nuvarande regering för att på så sätt kraftfullt kunna attackera kollektivavtalen, arbetarna och facket.

För de som otroligt nog kanske inte minns vad som hänt de senaste åren ska jag påminna om två saker.

Alliansen ändrade 2007 Lagen om anställningsskydd och gav arbetsgivarna rätt att utan förhandling anställa på visstid i 24 månader.Samma år i den avtalsrörelsen tvingades vi till försämringar angående fackets inflytande över visstidsanställningar. Nu vill de ytterligare närma sig lagen.

Nyligen försämrade regeringen Arbetstidslagen och tog bort arbetsgivarens skyldighet att söka dispens för mer övertid än vad lagen medger. Än så länge har vi med kollektivavtal skydd mot detta. Men nu kommer trycket på mer övertid och arbetsgivarna vill anpassa  kollektivavtalet efter nya lagen.

Dessa två förändringar är tydliga på regeringens samarbete med arbetsgivarna.

Centrala avtal utan löneökningar och dispositiva villkor är otänkbart och det vet arbetsgivarna så det är troligtvis ett rött skynke de viftar med i förhoppningen att vi ska stirra oss blinda på det. Dessutom torde det strida mot det nya industriavtalet som väl säger att avtal om villkoren på arbetsplatserna sluts centralt.

Utökningen av arbetstidskorridoren som finns om man lokalt inte kommit överens om arbetstiderna är inte bara ett önskemål om mer flexibilitet i största allmänhet. Det är säkerligen en strategi mot att det ska löna sig bättre för arbetsgivarna att inte komma överens med facket lokalt om arbetstiderna. Då slår de två flugor i en smäll……de bestämmer över utökad flexibilitet och de försvagar fackets inflytande.

Jokern……medlemsavgiften som dras på lönen, som kan tyckas vara ett märkligt drag från arbetsgivarna om man inte funderar på vad det egentligen kan innebära. Målet här är att dels slippa administration, men det är bara den lilla anledningen. Den stora är att facket ska tappa medlemmar och också få försämrad möjlighet att veta vart medlemmarna arbetar.

Det kommer tyvärr att finns medlemmar som glömmer eller struntar i att betala avgiften om de måste göra det själva. Det är dessutom svårt för facket att veta om rätt avgift betalas och på vilken arbetsplats medlemmen befinner sig.

Denna joker handlar alltså ytterst om att försvaga facket och därigenom försvaga kollektivet.

Ibland är det så himla trist att få rätt och att behöva säga ”Vad var det vi sa”.

Vi var inte nojjiga då….och vi är inte nojjiga nu.

Det är viktigare än någonsin NU att vara medlem i facket och att rösta fram en regering som värnar om arbetarna.

Förbundets förhandlare och delegationer har nu fått en rejäl nöt att knäcka. Hur i helsike kan vi på något sätt möta arbetsgivarnas krav på flexibilitet utan att försämra vårt inflytande och arbetarnas hälsa och trygghet? Vi vill ju stärka upp just dessa tre sakerna.

Vi följer avtalsrörelsen med spänning och med övertygelse om att förbundet gör allt för att få en bra lösning i slutet när de nya avtalen skrivs.

 

Published in: on 20 september 2011 at 17:33  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/20/steg-1-var-att-forma-regeringen-att-forsamra-arbetsratten-nu-kommer-steg-2-som-innebar-attacker-mot-kollektivavtalen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] som skrivit: Daniel Gullstrand, Camilla Wedin Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]

  2. JAG är medveten om dessa försämringar de gjort inom arbetslagstiftningen. Tyvärr är LO mycket dåliga på att informera både medlemmar och icke medlemmar om detta! Många på mitt jobb är faktiskt inte medvetna om vad regeringen gör i ”skydd av” jobbskatteavdraget!

    Ut i media och skriv artiklar med stora svarta rubriker som motvikt till AB Reinfeldt & Borgs propagandaministers ”mördande” reklam för Alliansen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: