Gäller att hålla tungan rätt i mun och pennan i styr….annars kan det verka rena rappakaljan.

Avtalsrörelsen har startat på allvar och i samma takt som kraven från oss och från arbetsgivarna formas och framställs lär informationsflödet också öka.

Information från alla håll och en del helt tagna i luften och vinklade.

Det kan sannerligen inte vara lätt för den normalintresserade medlemmen att hänga med i svängarna och dessutom förstå alla termer och förkortningar.

Hur gör då de allra flesta som inte förstår vad en förkortning eller formulering betyder? Jo många använder sig nog av dagens moderna teknik och googlar på ordet.

Jag gjorde en test…….vi pratar om FI-plattformen men när jag googlar på FI så kommer Feministiskt initiativ (partiet FI) upp. Hm…..inte riktigt det vi menar.

Ett annat ord vi gärna och ofta använder är pott…..antingen som i potten ( %-satsen i uppgörelsen ) av pengar att fördela,  jämställdhetspott eller när vi vill spetsa till det lite, kvinnopott. När någon då rett ut att jämställdhetspott och kvinnopott bara är två benämningar på samma sak men vill veta vad just pott menas och googlar på det kan det bli riktigt förvirrande. Ordförklaringen  som först kommer upp vid sökning är nämligen spel, mått, hjälm.

Lite kul kanske då att Feministiskt initiativ sysslar med spel i våran avtalsrörelse….haha…hm…eller helt förvirrande.

Som tur är så skrivs ofta hela ”Facken inom industrin” ut i text och ju är det vi menar med FI. Vad gäller pott så har vi ofta mer text så att man förstår av sammanhanget att det handlar om pengar att fördela och inget annat.

Men slutsatsen av denna ordlek är ändå att alla vi som vill att medlemmar, förtroendevalda och övrigt intresserade ska förstå, är att vi är väldigt noga med att informera på en nivå och med ord som är lättförståeliga. För det är så lätt att svänga sig med ord som vi tycker är självklara men som andra aldrig ens har hört och då förstår de inte vad som sker i avtalsrörelsen. Finns säkert fler ”roliga” förklaringar i google på ”våra” ord och benämningar.

Ett tips till alla som vill ha rätt version och rätt fakta är att följa förbundens informationsflöde och sålla bort vad arbetsgivare och media spekulerar och frossar i.

Published in: on 14 september 2011 at 18:11  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/14/galler-att-halla-tungan-ratt-i-mun-och-pennan-i-styr-annars-kan-det-verka-rena-rappakaljan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla håller tungan rätt i mun Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: