IF Metall och GS säger ifrån om jämställdhetspottens nivå och det är helt rätt beslut.

Som väntat drog debatten igång direkt efter att LO presenterat avtalskraven. Det handlar om jämställdhetspotten. IF Metall och GS reservation  mot LO:s förslag till jämställdhetspott innebär inte att vi är emot själva satsningen utan nivån i den.

Allt som är krav i avtalsrörelsen kostar och det måste tas någonstans ifrån. Den föreslagna potten skulle innebära att industrin får släppa till löneutrymme för några andra, i detta fallet huvudsakligen Kommunals medlemmar.

IF Metall och GS säger att en viss del är helt okej att släppa för att gynna andra förbund med lägre löner.

Men med den föreslagna nivån blir det inte hållbart att stå bakom och sen säga till industrins medlemmar:

Ni fick betala priset i den kris vi hade genom att minska arbetstiden och därmed få mindre i plånboken en tid. De två senaste avtalsrörelserna har vi avstått utrymme för att gynna andra…..och även denna gången är det andras tur att få mer. Och sorry alla på IF Metalls lågavlönade avtalsområde…..ni tillhör ett mansdominerat förbund så de andra tycker att ni då automatiskt ska avstå pengar även om ni har lägre lön än de”

Det håller inte att industrin varje gång ska hålla igen.  Såklart ska löneläget i andra lågavlönade förbund upp men inte alltid på industrins bekostnad.

En del röster skriker  om att de tycker att IF Metall och GS är osolidariska. Så helt fel.

Många av våra medlemmar, både män och kvinnor har lägre ingångslöner än de typiska kvinnodominerande förbunden. Vart ligger andras solidaritet mot oss då?

Vart finns solidariteten och sammanhållningen hos andra när någon i ren tjurighet säger: ” Ja nu kanske vi struntar i industrins normerande roll”. Snacka om osolidariskt…….att bara för att man inte fick som man ville så hotar man med att sätta många industrijobb på spel i framtiden genom att trissa upp löneökningarna.

Arbetsgivarna å sin sida har hela tiden fördömt en LO-samordning men nu när den verka spricka så är de oroliga för utvecklingen. Ja man kan undra om alla hästarna är hemma där jämt……

En som definitivt har både alla hästar hemma, ett starkt solidariskt tänk och en enastående kampvilja för medlemmarna är Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande som enkelt förklarar vår syn på det hela i DA:
Man begär för mycket av industriarbetarna. Stämningen hos oss är sån att vi har haft ett helvete under den här krisen med hög arbetslöshet, det har varit krisavtal och väldigt tufft. Då är stämningen den att vi kan vara solidariska med dem som kan få något mer. Men det finns en gräns. Den gränsen är nådd i och med det här förslaget och då kan inte jag backa upp det.

Bra talat Stefan…..idag är jag lite extra stolt över att ha dig som förbundsordförande.

 

Published in: on 05 september 2011 at 16:17  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/09/05/if-metall-och-gs-sager-ifran-om-jamstalldhetspottens-niva-och-det-ar-helt-ratt-beslut/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Niklas Hjert, Martin Moberg, Peter Andersson, Claes Muschkin, Fredrik Ståhle, Camilla Wedin […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: