Avtalsrörelsen har startat……och huggsexan med den.

LO-förbunden har fastställt gemensamma krav och genast är arbetsgivarna ute och hugger.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe säger att låglönepott inte fungerar och att visstid inte ska leda till en tillsvidareanställning:

Sverige har för höga löner för enkla arbeten. Låglönepotten är inte förenlig med principen om industrins normerande roll .

Generellt kan man säga att skälet för visstidsanställning är inte för att den ska leda till fast anställning, utan för att det finns behov under en viss tid. Det behövs flexibilitet. Bland de viktigaste frågorna för Teknikföretagen är att kunna utnyttja arbetstiden på ett effektivt sätt. Att anpassa arbetstid efter behov och arbete när det behövs.”

Angående låglönepotten och industriavtalet så svarar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä i Lo-tidningen att potten inte alls strider mot industriavtalet.

Om Weihes syn på visstid och arbetstider kan man enkelt översätta till att han tycker att arbetare ska jobba precis närsomhelst…..dag, natt, helg, jämt, sällan…..när det passar arbetsgivaren…..varken mer eller mindre och utan någon trygghet alls.

Precis som hamnarbetarna gjorde i början på 1900-talet. De gick till hamnen och ställde sig att vänta på om de blev utvalda till att få jobba den dagen. Om inte så fick de gå hem utan lön att kunna försörja familjen med.

Det ledde till otrygga, olyckliga människor. Att hungriga arbetare skulle jaga bäst är bara en myt som arbetsgivarna gått på.

Otrygga människor orkar oftast inte ge allt på arbetet då oron för sin försörjning och framtida jobb obönhörligen maler i hjärnan och blockerar arbetsglädjen.

De flesta som någon gång haft en tillfällig anställning eller blivit uppsagd från sitt jobb känner säkert igen känslan. Ni andra har inte en susning om vad jag skriver om.

Känslan när oron smyger sig in i kroppen och vägrar att försvinna är en vardag som många med tidsbegränsad anställning lever med…..och fler och fler blir det.

Är det med såna arbetare som Sverige ska konkurrera…..då förlorar även arbetsgivarna.

Det är oerhört viktiga långsiktiga krav LO har för att hålla uppe lägstalönerna och för att begränsa otrygga anställningar.

En avtalsrörelse är inte bara mer pengar direkt i plånboken för att allt blir dyrare utan den är så mycket mer. Den är avgörande för hur framtidens jobb ska se ut……för att framtidens arbetare ska ha rimliga villkor i vardagen och på arbetet medan arbetsgivarna tänker på hur de ska få makten och tjäna mer själva.

Avtalsrörelsen har startat……huggsexan…..och kampen om villkoren på jobbet…

 

 

 

Published in: on 30 augusti 2011 at 18:59  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/08/30/avtalsrorelsen-har-startat-och-huggsexan-med-den/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: