För att gå händelserna i förväg i avtalsrörelsen…

LO-tidningen skriver om LO:s gemensamma krav i avtalsrörelsen och erfar vilka områden som kommer att vara prioriterade. En passus här för att LO-tidningen tidigare har erfarit avtalslösningar och resultat innan något är klart och det tyvärr har varit missvisande.  Tydligen ska LO-styrelsen ta beslut på måndag och innan dess är det tycker jag ovisst om vad det blir.

Men om LO-tidningen har rätt så innebär det att vi kommer att driva begränsningar i arbetsgivarnas rätt till långa visstidsanställningar bl.a.

Det är jättebra isåfall då vi ser hur arbetsgivarna utnyttjar dagens regler och människor går år efter år med en otrygg visstid.

Men…..jag skulle här vilja lägga in ett stort MEN. Då LO-tidningen också skriver att vi inte kommer att driva begränsningar i inhyrningar samtidigt börjar man ju fundera på konsekvenserna.

Hur kommer arbetsgivarna att tänka då……Låt oss säga att vi lyckas att begränsa visstiden till 2 år och när den gränsen börjar närma sig är nog risken stor att arbetsgivarna går över till att hyra in istället. Eller att inhyrningen ökar ännu mera redan från början.

Jag är rädd för att arbetsgivarna i sin strävan efter flexibilitet gör allt för att slippa tillsvidareanställa.

Någon skulle nog säga till mig här att: ”Men de har ju då en tillsvidareanställning på bemanningsföretaget.”    Ja de kanske de har……men den arbetsgivare som hyr in kan välja och vraka efter tycke och smak vem de hyr in och då har vi ändå den situationen vi inte vill ha, nämligen att människor är rädda för att bli sjuka, vabba eller på något annat sätt anses som obekväma och inte får vara kvar på företaget de hyrts ut till. Det är ingen bra utveckling.

Men kan vi samtidigt som kravet på begränsad visstid driva krav på begränsad inhyrning??   Två röda skynken för arbetsgivarna kan bli oerhört tufft.

Vad gäller ”jämställdhetspotten” som LO-tidningen erfar så tycker jag inte om namnet för det första. Jag hoppas att modellen om det blir någon är lik den vi hade 2010 där man gick efter avtalsområden med låg ingångslön. Då blir det inte bara ”kvinnolöner” man hjälper upp utan även de branscher i förbund med många män som har avtal med låg ingångslön.

Men nu gick jag också händelserna i förväg. När mitt förbund informerar om vad LO kommit fram till och vi har haft avtalsråd…..då vet vi vika kraven kommer att bli….men först då. Då kan vi också fundera på allvar vad de innebär.

Published in: on 19 augusti 2011 at 15:10  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/08/19/for-att-ga-handelserna-i-forvag-i-avtalsrorelsen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Industribloggare: Camilla resonerar kring avtalsrörelsen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: