Sluta sprida lögner, Svenskt Näringsliv!!

Svenskt Näringsliv har två huvudfrågor i sin smutskastarkampanj och lögnspridning. Det är lönebildning och LAS. Två frågor som de flitigt skriver artiklar och gör uttalande om.

Senast idag har de en artikel i VLT där de uppmanar LO att sluta tvivla på sina medlemmar. Det handlar om en undersökning som gjorts på uppdrag av Almega och där sju av tio svarar att det är mest rättvist att den egna löneökningen bestäms vid individuella samtal med chefen och enligt arbetsgivarrepresentanterna visar undersökningen att få vill att lönen ska bestämmas av centrala avtal.

Christer Persson, chef för IF Metalls förhandlingsenhet svarar i DA och sätter huvudet på spiken: ”Som man ropar får man svar. Undersökningen säger ingenting om huruvida man vill ha avtalen eller inte. Om man i stället hade frågat: vill du förhandla om din lön helt själv, utan ram, och då ge arbetsgivaren möjlighet att säga ”i år blev det ingen löneökning alls”, hade svaren sett annorlunda ut.

Svenskt Näringsliv vrider och vänder på frågeställningar och svaren så att de blir efter deras tycke.  Det gör de också ifråga om lagen om anställningsskydd  ( LAS ).

Där har de fått arbetsgivare att svara de mest konstiga saker……eller är det ren okunskap av arbetsgivare. Troligen både och…

Exempel på svar från arbetsgivare som vill luckra upp LAS:

”Som arbetsgivare är du näst intill maktlös inför anställda som inte är engagerade i sitt jobb. Företagen har inga påtryckningsmedel att ta till.

Menar man att hot om uppsägning är det påtryckningsmedel arbetsgivare behöver för att engagera sin personal!??!

-”Att säga upp någon på grund av personliga skäl är väldigt svårt  så istället sade vi upp mannen på grund av arbetsbrist – men för att styrka detta gentemot facket tvingades företaget tacka nej till ett stort uppdrag.”

Hur korkad får man vara!!?? Tacka nej till jobb/uppdrag bara för att fingera arbetsbrist….ja då får denna arbetsgivare faktiskt skylla sig själv.

Som om inte detta var nog så ger sig Svenskt Näringsliv in på en egen teori i VLT om varför medlemmar väljer att lämna facket och att det är LO som raserar den svenska modellen: ”Om inte LO och dess förbund förmår möta medlemmarnas behov så kommer ännu fler att lämna facket och då hotas den svenska modellen i grunden. ”

De har också ett råd till LO: ”Låt oss ta den svenska modellen in i framtiden med starka centrala kollektivavtal som ger trygga och bra ramar för både arbetsgivare och medarbetare, men låt individ och chef själva i större utsträckning komma överens om innehållet.

Till det rådet vill jag bara säga ”Kyss mig i…….”, ”Dra åt pipsvängen”, ”Dream on”,  för det är så urbota dumt.

Den svenska modellen är ju just att parterna gör upp om de centrala kollektivavtalen med all dess innehåll. Att lyfta ut innehållet ner på individens axlar som ett tungt ok är inte framtiden utan tillbaks till 1800-tal.

Att medlemmar lämnar facket beror inte på lönesättningen, och inte heller att förbunden förhandlar fram bra villkor centralt i kollektivavtalen.

Om den svenska modellen raseras är det inte vi, utan det är nuvarande regering och arbetsgivarna som tillsammans har ändrat förutsättningarna genom att försämra arbetsrätten och därmed försvagar kollektivavtalen och dess legitimitet..

Published in: on 17 augusti 2011 at 18:30  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/08/17/sluta-sprida-logner-svenskt-naringsliv/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla uppmanar Svenskt Näringsliv, Kent-Erik vill ha ett tågstopp i Tvärålund, Patrik länkar till nätomröstningen, Eli skriver […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: