Börsen faller och det pratas om kris och lågkonjunktur….typiskt precis lagom när avtalsrörelsen drar igång.

Tidningarna skriker ut om börsens fria fall och kris i världsekonomin. Det pratas om att vi kanske snabbt rusar mot en ny lågkonjunktur. Det är i sig trist och oroväckande men också typiskt precis när avtalsrörelsen står för dörren.

Hur kommer det att påverka våra lönekrav? Många har höga förväntningar om att vi ska plocka ut kompensation för förra avtalsrörelsen som blev något blygsam.

Men om vi står inför en ny lågkonjunktur är det omöjligt att begära allt för mycket. Dessutom kommer arbetsgivarna att rida på denna vågen om kris oavsett om det hotar en lågkonjunktur eller inte. Så att få ut några speciellt höga nivåer kommer att bli en trickig nöt att knäcka för våra förhandlare.

Kommer våra medlemmar att ha förståelse för om vi även denna gången blir tvungna att vara återhållsamma? Nja….men de som inser allvaret och konsekvenserna av skenande löner och speciellt i sämre tider kommer att förstå och bita i det sura äpplet med god min. Andra som inte ser helheten kommer att protestera och tycka att facket backar för arbetsgivarna.

En balansgång som vi måste klara med information ner till varje individ att vi måste……hur trist det än verkar……tänka på att klara jobben samtidigt som vi ska ta ut den nivån på löner som industrin klarar i rådande situation.

Hur lång avtalsperioden bör vara kommer förmodligen också vara föremål för debatt ute i landet. Är det smart att ha flerårigt om avtalet görs upp i en begynnande lågkonjunktur? Näe men samtidigt kan vi inte ha avtalsrörelse varje år och avtalen kommer inte att ha någon vidare förändring utöver lönenivån om vi inte har längre perioder.

Det enda vi kan göra är att ha förtroende och tillit till våra förbund, delegationer och förhandlare och veta att de gör allt i sin makt för att rädda jobben och samtidigt förhandla för rimliga löneökningar och villkor. Jag överlämnar åt dem det tveksamma nöjet att försöka göra en prognos på hur konjunkturen kommer att se ut på sikt.

Nu kanske man inte ska måla fan på väggen redan. Börsfallet kanske rättar till sig och inte påverkar konjunkturen i sig. Men som sagt…..arbetsgivarna kommer säkerligen bita sig fast vid det och vara om möjligt ännu mer motvilliga att släppa till löneökningar.

Published in: on 09 augusti 2011 at 7:18  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/08/09/borsen-faller-och-det-pratas-om-kris-och-lagkonjunktur-typiskt-precis-lagom-nar-avtalsrorelsen-drar-igang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Kulo lämnar den fackliga kampen, Camilla skriver om den fallande börsen, Carola är […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: