Tanken kan vara god…..men slår tusan så fel.

En kvinnlig bloggare med efternamnet Wedin precis som jag,  skriver på sin blogg om arbetslösa och att de borde göra en motprestation för att lyfta a-kassa.

De tre gemensamma nämnare dvs. kvinna, bloggare och efternamnet Wedin är allt vi har gemensamt därefter är det milsvid skillnad.

Päivi Wedins förslag är att de ska hjälpa till i ex. kommunal verksamhet med äldreomsorgen och i klassrummen. Inget som hon säger ordinarie jobb men ändå saker som inte riktigt hinns med och blir gjorda idag.

Förmodligen nödvändiga göromål som inte hinns med därför att bemanningen är för tight.

Jag hör ofta dessa tankegångar hos människor. Men de kommer oftast från de som inte riktigt tänker tanken ända fram. Inte riktigt ser eller förstår resultatet och konsekvenserna av detta.

Tanken kan vara god……den arbetslösa slipper sitta sysslolös och kommer ut och får social kontakt. De äldre och elever får den omsorg och hjälp de behöver.

Problemet blir bara att a-kassan finansierar arbetsuppgifter som prioriteras bort pga bristande resurser. Resurser som nuvarande regering har lagt på skattesänkningar istället. Arbetsgivare kan ha ”gratisarbetare” som gör uppgifter som inte ordinarie personal hinner med. Nyanställningar behövs inte utan det går alltid att fylla på med en arbetslös.

Arbetsuppgifter utförs då för en lägre ”lön” dvs a-kassa. Lönedumpning kommer som ett brev på posten.

Människan som visserligen får en viktig social kontakt får en bild av sig själv att inte riktigt duga för arbetsuppgifterna man utför är inte värda lika mycket som om man varit anställd. Ersättningen man får är knapp fast man sliter och gör ett lika bra jobb som en anställd.

Det är tyvärr det sanna resultatet och konsekvenserna av Päivis tankar.

Om istället resurser lades till kommunerna så att de kan anställa på riktigt så har de en mycket större och bättre effekt. Människor kommer ut i arbete och får en riktig lön för det samtidigt som äldre och elever mår bra av det.

Resurser för att skapa riktiga jobb är en bättre idé än att förvara människor och ge dem sysslor där endast arbetsgivarna är vinnare.

 

Published in: on 02 augusti 2011 at 6:51  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/08/02/tanken-kan-vara-god-men-slar-tusan-sa-fel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla skriver att tanken kan vara god …, Kaj rapporterar att arbetarna vann över […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: