Är landsgränsen eller annan gränsindelning det som avgör om man ”drabbas”?

Jag har fram till nu inte skrivit ett enda ord om det fasansfulla som hände i Norge för en vecka sen därför att alla andra har skrivit och det mesta är väl sagt.

Det är ingen tvekan om att attacken har skakat om oss alla och vi har alla olika behov av att uttrycka oss och att ta in händelsen. Personligen tycker jag att det räcker nu med detaljer och att media ska låta de anhöriga och de som direkt utsattes för massakern nu ifred få bearbeta och på något ofattbart sätt ta sig igenom för att hitta en väg framåt.

Vi sörjer och stöttar dem och kommer aldrig att glömma…….tragedin får aldrig glömmas. Deras öde ska inte vara förgäves utan en påminnelse om hur viktig gemenskap och demokrati är. En påminnelse om hur viktigt det är med alla människors lika värde och att vi alla måste stoppa rasism och liknande.

I dagens SvD har Fredrik Reinfeldt en artikel om det hela och Expressen tycker att han som statsminister har skött det hela bra.

Har han det?  Såklart riktas blickarna mest på Juholt då det var Socialdemokraterna i Norge som var målet för massakern och Reinfeldt har hamnat i mediaskuggan. Han skriver många viktiga och sanna saker men borde han inte tidigare sett till att uttala sig tydligt…..han är ju ändå landets statsminister…..den ledare som folket har valt.

Expressen  skriver att han skött det bra :”Den smärta som norrmännen känt sedan i fredags är inte vår. Vi lider med ett drabbat folk. Vi är inte drabbade.”

Är det verkligen landsgränsen som avgör vilka som drabbas?  Är nästa steg att säga att det var grannhuset eller grannlänet som drabbades och jag bryr mig inte?

Mänskligheten i vår värld drabbas dagligen av fasansfulla dåd och attacker och när det nu sker i vår närhet och folket reagerar kan man inte säga att ” Vi är inte drabbade”. Då är det ledarens uppgift att vara just den ledare som krävs i sådana här situationer oavsett om alla behöver det eller inte.

En bra ledare är när folket känner det och känner sig trygga med ledarskapet. Det är inte upp till ledaren att avgöra när det är kris…..ledarens uppgift är att känna när folket upplever situationer som en kris och då agera för att ena och stötta.

Reinfeldt skriver i SvD: ”Vi måste i de svåraste av prövningar visa på den styrka som finns i ett öppet och fritt samhälle.

Ja sant men inte genom att vara tysta och låta folket ena sig själva mot hoten. Reinfeldt måste lära sig hur man agerar i verklig kris…..mänsklig kris. Det är inte samma sak som en ekonomisk världskris.

Ett starkt rättsväsende med resurser och verktyg att skydda oss från brottslighet, våld eller terror behövs i ett öppet och fritt samhälle” skriver statsministern.

Ett skydd ja…..men vi måste agera i rätt ände innan det är alldeles försent. Vad hjälper det med en massa skydd om den snedvridna uppfattningen om vilka som har rätt att leva eller inte fortsätter.

Ett första steg på vägen är att inte bry sig om att det finns en linje på kartan som markerar landsgränsen utan villkorslöst känna med och stötta medmänniskor som antingen direkt drabbats eller känner sig drabbade.

 

Published in: on 29 juli 2011 at 11:47  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/07/29/ar-landsgransen-eller-annan-gransindelning-det-som-avgor-om-man-drabbas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Dådet inträffade i och som du skriver så påverkar det även oss på denna sida fjällen. Men att såsom vissa nu gör försöka förvandla det till svensk inrikespolitik är perverst.

    Det anständiga är att tänka på offren och deras anhöriga. Att försöka värva anhängare till vänstern med denna tragedi som orsak borde inte på minsta vis vara prioriterat ens för vänstern.

  2. […] Leine skriver om hur media hjälper …, Camilla skriver om gränser, Kaj skriver om ett smaklöst utspel, Juhani är med i matchen, Patrik vill bygga ut demokratin, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: