Om facket inte fanns….

Man kan läsa överallt idag om ungdomar som luras på lönen på sitt sommarjobb och om utländska arbetare som blir lovade en hygglig lön men när de kommer hit är verkligheten en annan. Hur kan det vara så här i ett land med starka fackförbund och kollektivavtal?

Problemet är att ungdomarna oftast inte är med i facket och de oseriösa arbetsgivarna har inte tecknat kollektivavtal eller struntar i att följa dem.  Därför vet inte facket om vart ungdomarna befinner sig och kan kontrollera anställningsavtal och andra villkor. Vad gäller utländsk arbetskraft så har regeringen genom Lavallagen försämrat fackets möjlighet till att teckna avtal och att kontrollera villkoren.

Det finns de som säger att facket inte behövs och att det är omodernt. Att var och en kan förhandla själva.

Men varför råkar dessa ungdomar illa ut om man klarar sig utan facket…….kan man skylla på deras oerfarenhet och okunskap? Ja….men vart tusan är deras föräldrar som borde veta hur det ska fungera på arbetsmarknaden?

De utländska arbetarna blir helt enkelt blåsta och hotas med att skickas hem om de klagar.

Fungerar det så här på en ”normal” arbetsplats med kollektivavtal och medlemmar i facket? Nä för här finns medlemmarna och facket har kunnat teckna kollektivavtal. Här finns kontrollen att avtalen följs och arbetarna håller ihop genom medlemskapet.

Verkligheten för ungdomarna och den utländska arbetskraften skulle lätt kunna bli allas verklighet. På en arbetsplats räcker det med att ingen är med i facket eller att alla går ur……då faller kollektivavtalet på just den arbetsplatsen och facket ”försvinner”. Det finns då inte längre någon ”regelbok” som säger att du överhuvudtaget ska ha någon lön, inga arbetstider eller andra villkor.

Hur lätt är det då att förhandla själv och hur vet man vad som är ”normala” arbetsvillkor, försäkringar etc?

Händer det på fler och fler ställen och organisationsgraden till facket sjunker alltmer, kan det blixtsnabbt bli norm över hela arbetsmarknaden att arbetsgivaren bestämmer allt och inga regler finns.

Hur gör vi då när det enda vi har att gå på är vad arbetsgivaren säger och som han kan ändra efter behag. En lön på 22 000 kr kan lätt förvandlas dagen efter till 11 000 kr. Eller en farlig maskin fortsätter att skada människor eller man får sparken för att man råkade vara sjuk en dag eller arbetstiderna plötsligt är 12 timmar om dagen 6 dagar i veckan etc.

Är detta möjligt att arbetsgivaren skulle kunna göra så? Javisst….arbetsgivarna har ju inte längre någon regelbok att hålla sig till om kollektivavtalen försvinner och ingen kontrollerar att lagar följs utan gör som han vill och gör som andra arbetsgivare gör.

Det går inte då att säga som vissa gör idag att det är bara att hitta ett annat arbete om jag inte får den lön eller arbetstider som passar, för det lär då vara likadant på alla arbetsplatser.  Inte kanske för att arbetsgivaren är elak, utan för att ”det är så det är på arbetsmarknaden” då och ingen har råd att tänka på arbetaren längre.

De som säger att facket tillhör det förgångna och att man inte behöver vara medlem vet inte vad de pratar om.

Det förgångna är när facket inte fanns och inga regler i form av kollektivavtal fanns.

Om facket inte fanns skulle vi raskt trilla tillbaks över 100 år i tiden vad gäller arbetarnas rätt och villkor.

Framtiden är starkare fack och återtagen ordning och reda på arbetsmarknaden och för det behöver vi alla som är möjligt vara medlemmar. På så vis kan vi också teckna fler och starkare kollektivavtal.

Published in: on 19 juli 2011 at 18:18  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/07/19/om-facket-inte-fanns/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Industribloggare: Camilla … om inte facket fanns […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: