IF Metall, Kommunal och Håkan Juholt om hållbart arbete i Almedalen.

Idag på morgonen här i Almedalen på Gotland träffades Stefan Löfven, Anneli Nordström och Håkan Juholt på ett seminarie som handlade om hållbart arbete.

Anneli Nordström , förbundsordförande i Kommunal berättade om hur vården tagit efter industrin med slimmad organisation och allt mer stress och effektivisering.  Idag har man en tid för hur lång tid det får ta att duscha de äldre och hur lång tid det får ta att ge dem mat. Sammanlagt en kvart får det ta.

Men hur tänker man…….hur många av oss hinner både duscha och äta mat på endast 15 minuter??!! Dessutom är det våra äldre som så väl förtjänar att ta det lugnt efter ett helt liv av slit.

IF Metalls förbundsordförande pratade om industrins liknande slimmade bemanning som ju pågått ett antal år där färre peronal ska göra mer arbetsuppgifter på snabbare tid. Monotona jobb där man i en line gör en och samma sak hela dagen.

Liknelserna mellan vården och industrin angående stressen och outvecklande jobb utan möjlighet till egen utveckling och medskapande i företaget är stor.

Panelen var rörande överens om att industrin är motorn som skapar förutsättningarna i välfärden.

Våra medlemmar som jobbar här måste få en utveckling så att det känns meningsfullt att gå till jobbet likaväl som att företagen tjänar på det.

IF Metalls det ”Hållbara arbetet” går ut på att individen under sitt arbetsliv måste få utvecklas och hela tiden få lära sig nytt och också för att undvika arbetsskador.

Håkan Juholt betonade här vikten av att satsa på arbetsmiljön. Han sa att den bästa pensionsförsäkringen är att människor faktiskt orkar arbeta fram till pensionen. Det gör många inte idag och värre blir det pga av regeringens neddragningar av Arbetslivsinstitutet och försämringar i arbetsmiljöregler. Regeringen anser tydligen att arbetsgivaren inte behöver se till att vi inte slits ut i förtid eller rent av förolyckas. Ungefär som att de tycker att ”lite spill får man räkna med”. Skrämmande!!

Juholt tänker ändra på detta och säger att om löntagarna mår bra så mår hela samhället bra.

Detta korta seminarie kändes tryggt för framtiden…..politiker och fackliga som är överens om hur viktig människan, välfärden och industrin är.

Vi rusar vidare till nästa seminarie och lyssnar intresserat. Almedalsveckan är ett tillfälle att knyta kontakter, uppdatera sig i samhällsdebatten och få en kick inför utmaningar som väntar i vardagen. En kick att jobba stenhårt för att tillvarata medlemmarnas intresse och en kick att vinna valet 2014.

Published in: on 07 juli 2011 at 14:12  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/07/07/if-metall-kommunal-och-hakan-juholt-om-hallbart-arbete-i-almedalen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla skriver om hållbart arbete, Kaj stänger för […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: