Almega…..är nog en annan planet om man lyssnar på dess VD?

Han gör det igen Jonas Milton, Almegas VD. Han kommer med uttalande som man inte tror är sanna…..eller som hör hemma på en annan planet. Fast egentligen är det nog alla arbetsgivares heta dröm. Att blåsa så många som möjligt på löneökning.,

Han skulle gärna slopa den centrala lönebildningen helt och låta de lokala parterna göra upp både om löneökningarnas storlek och fördelning

Han säger till LO-tidningen att en större del av lönebildningen måste ske lokalt ute på företagen och han vill öppna för lokal strejkrätt i kommande avtalsrörelse.

Han säger : ”Jag tycker att en städare ska få samma möjligheter att förhandla sin lön som en topptjänsteman. Det blir en utmaning för facket att hitta nya sätt att stötta sina medlemmar så att det fungerar”

Eller hur…..skulle en exempelvis visstidsanställd städare kräva en viss lön utan en central pott att luta sig mot och hota med strejk om man inte kommer överens?? Och sen förlängs inte visstiden pga av strejkhotet och arbetsgivaren tar in någon som inte kräver någon löneökning. Och där står städaren……oj tänkte inte på det.

Vad skulle fackets utmaning gå ut på menar han? Att stötta dem i att vara glada om det får behålla jobbet eller?!

Det är inte bara en fara i att många skulle bli utan löneökningar och att arbetsgivarna har fått en modell för lönedumpning för att de kan spela ut arbetare mot varandra, utan det skulle också kunna bli totalkaos på arbetsmarknaden.

Arbetsgivarna borde här tänka längre än näsan räcker och inse konsekvenserna av lokal strejkrätt. Ta som exempel en underleverantör med stark facklig klubb och många medlemmar som går ut i ”lokal” strejk. Det kan starta en kedja av stopp hos kunder och kunders kunder där företag som redan kommit överens om lönerna drabbas av produktionsstopp etc.

Det vore förvisso ett stark påtryckningsmedel för oss men vi vill ha ordning och reda på både arbetsmarknaden och lönebildningen. Vi vill heller inte ha en skenande lönebildning som på sikt hotar jobben.

Ordning och reda och rimliga ökningar som arbetsmarknaden klarar och som alla får del av löser vi bäst genom att fortsätta att förhandla centralt. Om sen något företag vill betala mer så finns det inget kollektivavtal som hindrar det…….kollektivavtalen är ju som alla vet golvet.

Ordning och reda borde arbetsgivarna  också vilja ha istället för att bara sitta och räkna på hur mycket lägre löneökning de tror sig behöva betala ut och vilken makt de skulle få.

Så välkomna ner på planeten jorden igen och landet Sverige anno 2011.

Published in: on 05 juli 2011 at 13:16  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/07/05/almega-ar-nog-en-annan-planet-om-man-lyssnar-pa-dess-vd/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Camilla Wedin […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: