Dagens Industri gör nog rätt i som förutspår en hård fight Säikkälä vs Weihe i höstens avtalsrörelse

Dagens Industri har i en serie artiklar skrivit om den kommande avtalsrörelsen och menar att IF Metalls ”Boxare” och Teknikföretagens ”Förhandlingshårding” står redo i varsin ringhörna, beredda på en tuff fight i höst när förhandlingarna drar igång.

Säkerligen får Di rätt angående en tuff fight och jag undrar hur Anders Weihe ska förklara för oss att det är okej att ge bonusar och höga löner till direktörer och VD:ar men att nu är det tid för återhållsamhet.

Hans förklaring hittills angående arbetarlönerna är: ”Arbetsgivarna vill inte lova bort några stora lönehöjningar i ett läge där efterfrågan kanske snart dämpas igen.

Jaha men borde inte direktörerna tänkt på det då?  Det är nog snarare så att de tänker att nu har vi fått vårt och det är det viktigaste……..nu får arbetarna betala med återhållsamhet.

Weihe nämner några fler önskemål förutom att hålla nere löneökningarna och det är större möjligheter till lokala förhandlingar och större frihet för arbetsgivaren att omfördela arbetstimmarna.

Menar han större möjligheter till lokala förhandlingar som i dispositiva avtal…..som i lokala möjligheter att runda de centrala avtalen??

Men hallå där!!……det nyss torkade bläcket i underskriften av Industriavtalet då?? Där står väl att avtalen sluts centralt och då kan han inte tro att det bara är en struntsak och att det inte gäller.

När man sen läser hans argument för detta så blir man bara än mer irriterad. Han säger: ” Det är det som skapar produktivitet och som gör att vi kan bibehålla konkurrenskraften

Jojo vi förstår vart han vill komma…..om arbetsgivarna lokalt kan utpressa med lönerna tillsammans med större frihet att omfördela arbetstimmarna så är vi i klorna på arbetsgivarna. Om vi inte bara accepterar att jobba vilken tid på dygnet som helst när det passar arbetsgivaren och utan övertid eller OB-ersättning….så blir vi helt utan löneökning.

Anders Weihe vill ha makten över löneökningarna och använda som piska. En piska för att kuva arbetarna som i dagens kalla samhälle förvandlas till att drivas av endast pengar.

Nä du Weihe…du är helt fel ute. Det skapar inte produktivitet utan det skapar egoister på jobbet . När piskan styr försvinner känslan för företaget och engagemanget för att driva utveckling och konkurrenskraften vidare framåt.

Jag är fullkomligt trygg i våran ringhörna med att IF Metalls fighter Veli-Pekka Säikkälä kommer att stoppa dina dumheter. Inte bara för arbetarnas villkor på jobbet utan också för företagens bästa.

Published in: on 02 juli 2011 at 8:20  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/07/02/dagens-industri-gor-nog-ratt-i-som-forutspar-en-hard-fight-saikkala-vs-weihe-i-hostens-avtalsrorelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla förutser en hård fajt, Leine skriver om en Juholteffekt, Fredrik skriver om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: