Hillevi vägrar att ta åt sig av kritiken…så lite är ett människoliv värt för henne.

Igår den 8 juni genomförde IF Metall och Byggnads en tyst minut på arbetsplatser runt om i landet för att hedra alla dem som förolyckats på sitt arbete pga undermålig arbetsmiljö. Under 2010 gick 59 personer till arbetet men kom aldrig hem igen.

Regeringen har genomfört försämring efter försämring i bl.a lagstiftningen men ser ingen koppling till ökat antal dödsfall på jobben.

Regeringen började 2006 med att ta bort Arbetslivsinstitutet. En myndighet som hade till uppgift att forska i arbetsskador/dödsfall på arbetet.  De skulle också utarbeta metoder och hitta förebyggande åtgärder för att människor skulle känna sig säkra på jobbet och också slippa slitas ut i förtid. Resurser till arbetsmiljöverket minskades också av regeringen vilket fick till följd att antalet arbetsmiljöinspektörer fick minskas.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tycker att kritiken mot regeringens nedskärningar är missriktade.

Hur kan hon säga så!!  Människor skadar sig, sliter ut sig och t.om dör på arbetet pga av för dålig arbetsmiljö. Regeringens nedskärningar har gjort det ännu svårare att ha koll på arbetsmiljön och riskerna att det händer något blir större.

Begriper hon inte det……eller är ett människoliv så lite värt i hennes ögon?

Ändå säger hon i en intervju till DA om vad som skulle kunna minska dödsolyckorna på våra arbetsplatser:

-”Jag tror att information och förebyggande arbete, kombinerat med en aktiv tillsyn på arbetsplatserna är det som ger störst verkan på olyckorna.

Ja precis…….så se till att återinföra Arbetslivsinstitutet och ge mer resurser till Arbetsmiljöverket till inspektörer då, så har vi åtminstone sett till att komma dit vi var innan 2006.

Nu dör mer än 1 arbetare i veckan på sitt arbete så skärpning arbetsmarknadsministern…..det handlar om människoliv här!

Sen finns mycket mer att göra på detta område som t.ex att se till att tiden finns för säkerhetskontroller och annat. Idag är pressen väldigt hög på att allt ska göras så snabbt som möjligt på så lite personal som möjligt. Övertidsuttagen är höga. Detta gör att människan lätt förbiser någon säkerhetskontroll eller att arbetsbördan och pressen är så stor att något i rutinerna missas.

 

Published in: on 09 juni 2011 at 18:34  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/06/09/hillevi-vagrar-att-ta-at-sig-av-kritiken-sa-lite-ar-ett-manniskoliv-vart-for-henne/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: