Vi måste avglorifiera bilden av strejk som den enda sanna fackliga kampen.

Idag kan man läsa att sopstrejken är avblåst och avtal skrivet. Några medlemmar gastar i missnöje. Likadant varje gång efter en konflikt för alla tror att en strejk löser allt och att man får precis som man vill bara man strejkar.

Denna gloria runt bilden av arbetare som i strejk marscherar i massor och sätter överheten på plats genom att tvinga fram resultat av sina krav,  är spridd och sitter hårt i människors drömmar om facklig kamp.

Men den verkligt sanna fackliga kampen är inte den som utspelar sig i avtalsrörelser där arbetare strejkar……utan den enda sanna kampen är den som bedrivs varje dag. Den kamp som dagligen är ute på arbetsplatser och på alla nivåer i den fackliga organisationen.

En strejk eller konflikt är egentligen en konsekvens av ett misslyckande. Ett misslyckande vid förhandlingsbordet där parterna inte lyckas att teckna ett nytt avtal.

Är tanken besvärlig? Att strejk inte är vad många drömmer om?

Inte alls….det gäller bara att kunna se allt slit som görs varje dag för att tillvarata medlemmarnas intresse och att inse värdet av det. Vi kan inte sitta och vänta till nästa avtalsrörelse om kanske tre år innan vi får bedriva facklig verksamhet och kamp.

Däremot ska vi aldrig någonsin avsäga oss rätten att ta till strejk och aldrig gå med på att försämra den möjligheten.

Att kunna strejka om ingen annan utväg är möjlig, när frågan är rätt, tidpunkten är rätt och när förutsättningarna för att lyckas är rätt är en oerhörd styrka i sig och en sista utväg som vi alltid ska ha rätten att göra.

Den stora styrkan är ändå alla de framgångar vi når genom vår dagliga kamp och de förbättrade villkoren vi lyckas åstadkomma. Så tvärtemot vad en del säger så är facket idag mycket starkare än för många år sedan då strejkerna avlöste varandra.

Tänk på detta och delta i den verkligt sanna fackliga kampen som utspelas varje dag i din närhet. Vi måste fortsätta att kämpa varje vecka….varje dag…..varje timme. Det är värt en gloria om något.

Published in: on 31 maj 2011 at 19:24  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/31/vi-maste-avglorifiera-strejk-som-den-enda-sanna-fackliga-kampen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Industribloggare: Camilla skriver om den fackliga kampen […]

  2. Bra skrivet! Många glorifierar hur franska arbetare går ut på gator och torg och demonstrerar för sin rätt. Problemet är ju bara att vinsterna blir kortsiktiga (om ens några). Den svenska traditionen är det långsiktiga och vardagliga. Däremot skulle jag inte ha något emot om att då och då få krydda detta med någon demonstration eller två.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: