Fint efternamn och nationalekonom räknar teoretisk ekonomi men begriper inte hur det funkar i praktiken.

I raden av attacker mot kollektivavtalens lägsta löner är nu den Borgliga tankesmedjan Timbro näst i tur. Jenny von Bahr, nationalekonom på WSP Analys & Strategi säger:

Regeringen borde verka för att sänka lägstalönerna för att fler svenskar födda utomlands ska få jobb. Fler hade fått jobb om det hade funnits arbeten med lägre löner. Det handlar det om klassisk ekonomisk teori – sänker du priset på något så ökar efterfrågan”.

Hon kan säkerligen räkna klassisk teoretisk ekonomi men problemet är att det stämmer inte i praktiken.

Med sänkta ingångslöner blir inte jobben fler.

En arbetsgivare som har jobb till 50 personer vill helst bara ha 45 anställda. Arbetet görs då effektivt och det finns en press på personalen att alltid gå för 110%.

Om det blir billigare att anställa, ja t.om gratis så trillar inte nya ordrar eller arbetsuppgifter in och arbetsgivarna vill inte ha fler anställda då risken är att varje anställd kan gå ner i varv och arbeta lite långsammare för man hinner ju ändå. Det förstör effektiviteten att ha överbemanning.

Vad som istället händer med sänkta ingångslöner är att arbetsgivaren när han ändå måste anställa såklart väljer de billigaste men jobben är ändå inte fler. 

Risken är också stor att arbetsgivaren försöker göra sig av med dem som tjänar bra för att byta ut dem mot billigare. Arbetsgivarnas desperata önskan om att få bort turordningsreglerna i LAS talar starkt för att strategin är sådan.

Till råga på allt så minskar köpkraften om lönerna sänks som i sin tur sänker efterfrågan på varor och tjänster……och jobben minskar.  Det är den sanna verkligheten hur saker fungerar och det behöver man varken vara nationalekonom i teorin eller praktiken för att begripa.

Så Jenny von Bahr borde verkligen fundera över verkligheten. Dessutom vore det ren diskriminerning att människor som gör samma arbete som andra ska ha sämre lön just bara därför att de har invandrarbakgrund.

 

Published in: on 30 maj 2011 at 8:21  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/30/fint-efternamn-och-nationalekonom-raknar-teoretisk-ekonomi-men-begriper-inte-hur-det-funkar-i-praktiken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] från Industribloggare: Erik skriver om Fredriks galna värld, Camilla skriver om Timbro, Leine skriver om att gravid inte får pengar, Camilla skriver om FAS3, Erik skriver om Reinfeldts […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: