Svenskt Näringsliv tycker till om FAS-3…..då blir det riktigt otäckt.

Det är idag inte tillåtet för företag att ta emot människor i FAS3 och ge dem ordinarie arbetsuppgifter. Detta är bra eftersom företag annars utnyttjar systemet med att få betalt för att ta emot gratis arbetskraft. Om ett företag behöver mer folk så ska de anställa för riktiga löner.

Detta tycker nu Svenskt Näringsliv är fel och vill att reglerna ändras så att företag kan använda FAS3-are till ordinarie arbetsuppgifter.

Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Carina Lindfelt säger:

”Det handlar om personer som av olika skäl inte varit anställningsbara under lång tid. Värdet av att de får komma in i värmen på en arbetsplats med riktiga arbetsuppgifter är mycket stort.”

Och det är nu det blir riktigt otäckt.

Inte nog med att arbetsgivarna vill sänka ingångslönerna, nu vill de införa ett system där arbetsgivare får betalt medan de erbjuder någon sorts provanställning. En prövotid där arbetaren som ju då skulle göra ordinarie arbetsuppgifter men inte skulle få någon avtalsenlig lön utan fortsätta på aktivitetsbidrag eller liknande.

Svenskt Näringsliv vill att skattebetalarna ska betala arbetsgivarna för att de erbjuder provarbete istället för att på sedvanligt vis anställa.  Sen om människor efter prövotiden faktiskt skulle få jobb på företaget och arbetsgivarnas önskan om lägre ingångslöner slår in,  ja då har arbetsgivare tjänat åtskilligt med slantar på affären medan individen först får svältlön betald av skattemedel och sedan en lön som ändå inte går att försörja sig på.

Vart hamnar alla dessa slantar som företagen tjänar på en lönedumpning. Jo såklart i aktieägarnas händer och inte till förmån för anställda.

Det är inte såhär genom slavarbete och lönesänkning vi ska bekämpa arbetslösheten. Detta leder inte till fler jobb……bara fattigare arbetare och fetare direktörslöner och bonusar.

Det är en otäck rysare att höra vad Svenskt Näringsliv vill när de talar om det……men sina planer de ännu inte talar om är förmodligen rena mardrömmen och vi är nog många som skulle vakna i skräck om nätterna om vi visste.

 

Published in: on 29 maj 2011 at 16:29  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/29/svenskt-naringsliv-tycker-till-om-fas-3-da-blir-det-riktigt-otackt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den typen av arbete finns redan i fas1 och 2. Massor med arbetsgivare utnyttar detta och tar in gratispraktikanter på mellan 2-6 månader sedan ut med den praktikanten och in med nästa. Det är regel att AF i dag bidrar med aktivitetsstöd under den tid det tar för en arbetsgivare att lära upp en nyanställd. Förra våren blev jag skickad på intervju angående en praktikplats. Det var meningen att det skulle sluta i en fast anställning efter et halvårs praktik. Man skulle jobba med att rekrytera personal och ragga kunder åt ett bemanningsföretag. Arbetsgivarens krav på praktikanten var mnst 3 års universitetsutbildning samt lång arbetslivserfarenhet från industrin. Arbetsgivaren fick välja och vraka mellan ca 10 praktikanter. Jag uppfyllde kraven men de valde en praktikant som dessutom tidigare hade jobbat på ett bemanningsföretag med liknande arbetsuppgifter. Dvs en person som var självgående från första dagen som inte behövdes läras upp och var gratis i 6 månader.

    • Helt förbannat sjukt hur praktikanter utnyttjas i FAS1 och FAS2, men det är ett snäpp värre faktiskt om de vill dra det till om FAS3 även får gälla i helt privata företag, då handlar det om två år gratisbetald arbetskraft.

  2. Lögnen om 40-talisterna och höjd pensionsålder bekräftad

    Där ingår spelet om FAS 3 med!

    http://sannomin7.wordpress.com/2011/05/30/lognen-om-40-talister-och-hojd-pensionsalder-bekraftad/

  3. […] värld, Camilla skriver om Timbro, Leine skriver om att gravid inte får pengar, Camilla skriver om FAS3, Erik skriver om Reinfeldts jakt, Ann-Sofie skriver om några […]

  4. Nu har det snart gått ett år sedan det här blogginlägget och numera har AF ändrat reglerna så mer riktiga arbetsuppgifter tillåts i fas3


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: