IF Metalls avtalsråd säger ja till industriavtalet.

Att  se till att ha ordning och reda på förhandlingsregler och att ta ansvar för lönebildningen var självklart för avtalsrådet. Industrins lönenormerande roll är inget nytt utan har varit ett samförstånd inom LO under lång tid. Nu får vi det dessutom nedskrivet i industriavtalet och det visar hur viktig denna fråga är. Inte bara för förbunden inom industrin utan även för hela arbetsmarknaden.

Det är inte alls som en del kritiker gastar om som menar att detta binder upp industrin i arbetsgivarnas klor.

Den enkla sanningen är den att om lönerna skenar så förlorar vi alla på det i längden.

Om den mest konkurrensutsatta industrin inte sätter normen och lönekraven tenderar att drivas upp, först av andra branscher och till sist även inom industrin då den halkar alltmer efter och lönekraven från medlemmar ökar i samma takt som andra branscher ökar……..ja då är jobben på sikt hotade inom industrin då vi tappar konkurrenskraft. Räntor och inflation hotar dessutom reallöneökningar och ingen är till sist lycklig över löneracet då reallöneökningarna uteblir och industrin rasar och drar med sig stora delar av arbetsmarknaden.

Att ta kampen genom strejk för att få ut så mycket det bara går som exempelvis en del Pappersmedlemmar skriver i olika sammanhang vore kanske ett kul och adrenalinladdat ögonblick men tyvärr som att kissa i byxorna…..varmt en liten stund innan kylan slår till.

Det är kanske lite tristare att ta ansvar för lönebildningen genom att begära rimliga nivåer som hela industrin klarar men det är så mycket smartare.

Det är inte alls fegt att genom förhandling utan konflikt komma fram till nya avtal…….det är istället väldigt modigt och helt rätt att metodiskt  skapa långsiktiga reallöneökningar och en tryggad konkurrenskraftig industri.

I industriavtalet säkrar vi dessutom avtal på central nivå och slipper förhoppningsvis arbetsgivarnas envisa trummande om lokal lönebildning där många kommer att vara förlorare och vi slipper tjatet om dispositiva kollektivavtal.

Detta är snarare ett sätt att snärja arbetsgivarna och samtidigt få den ordning vi alla behöver. Vi försäkrar oss också mot att avtalsperioderna löper ut ojämnt som förra gången då tjänstemännen sprang före. Samtidigt kan vi fortsätta med de viktiga samordningarna inom LO och Facken inom industrin som ju redan tidigare haft samsyn om industrins normerande roll.

Så det är synd att vissa gör en höna av en fjäder här…….det är istället dags att alla blir lite smartare och inser att den fackliga kampen är precis lika stor och slagkraftig som den alltid har varit. Vi har bara blivit betydligt smartare och kampen ändrar lite form allteftersom samhället gör det.

Jag är och förblir stolt över IF Metall och tackar min lyckliga stjärna över att få vara medlem i denna moderna och smarta kamporganisation.

Published in: on 26 maj 2011 at 18:34  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/26/if-metalls-avtalsrad-sager-ja-till-industriavtalet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla skriver om Industriavtalet, Leine skriver om moderater i garderober, Kaj skriver om en medalj, Eli skriver om en […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: