Mönstret börjar synas tydligare….

Ledighetslagstiftningen ska göras enklare sa de och gjorde om semesterlagen 2010 angående beräkning av semesterlön. Man ändrar från att arbetsgivarna kan räkna intjänandeåret x 48% till aktuell lön  x 43%.

Som argument använder de att lönen bör ha ökats under året så att de olika beräkningarna inte gör någon skillnad för den anställde.

Problemet här är att man måste öka sin lön i genomsnitt med 3,7% för att den nya beräkningen inte ska vara en ren semesterlönesänkning.

Har regeringen räknat med att lönerna ska öka med 3,7% i genomsnitt? Nä knappast och mönstret blev ännu tydligare när Konjunkturinstitutet gick ut med budskapet om max 3,1% i löneökningar.

Tack och lov är många smarta nog att vara medlemmar i facket och då finns kollektivavtal på arbetsplatsen som kan skydda mot denna sortens försämringar i lagen.

Men hur länge får vi behålla det skyddet i avtalen? Som ett brev på posten lär arbetsgivarna komma med krav om att anpassa avtalen efter lagen.

Semesterlön kan vara ett krav i avtalsrörelsen och med tanke på regeringens förslag om att ta bort kravet på övertidsdispens i lagen så kommer attacken nog även mot övertidsreglerna i avtalen.

Avtalsförhandlingarna är som det låter…..en förhandling där parternas olika krav ska diskuteras och allt handlar om att komma överens om något som båda kan leva med. Det går inte att bara sätta sig på bakhasorna och vägra diskutera.

Så länge vi har en regering som ställer till elände i arbetsrätten så kommer vi att få ägna mycket kraft och energi till att försöka behålla det vi redan har.

Mönstret börjar synas allt tydligare. Det arbetsgivarna vill, det utför regeringen och det hela går ut på att anställda ska stå med mössan i hand. Att ha rättigheter i arbetslivet ska enbart bero på arbetsgivarens goda vilja…..om han vill.

Ju fler  attacker som kommer mot arbetarna…..desto viktigare är det att vara med i facket för att försvara kollektivavtalen. Det är nu också om möjligt ännu viktigare med fackligt -politiskt arbete för att påverka politiker åt det håll som gynnar arbetarna. Vi måste också få folk att förstå att ett regeringsskifte är nödvändigt för att undvika mössan.

Published in: on 25 maj 2011 at 13:12  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/25/monstret-borjar-synas-tydligare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Camilla Wedin, Carola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: