De säger regelförenkling för dem men menar regelförsämring för oss.

Med jämna mellanrum kommer budskapet från arbetsgivarna om att de vill ha regelförenklingar och regeringen hakar på.

Svenskt Näringsliv har nu rubriker som ” Regelkrånglet hämmar tillväxten” och så nämner de bl.a arbetsrätten.

Arbetsrätten hämmar tillväxten säger de……fast de menar att det är besvärligt att anställda har det bra och har rättigheter. Besvärligt för dem……inte för tillväxten.

För det kan ju inte vara regelkrångel som gjorde att regeringen ändrade semesterlagen genom att ändra beräkningen av semesterlön från 0,48% ner till 0,43%.  Var det enklare att räkna med en lägre siffra?

I det ursprungliga förslagen till ny studieledighetslag var anställningstid en kvalifikationsfaktor för att få gå en facklig utbildning. Något som idag inte finns. Skulle det har varit enklare att sen behöva ha koll på anställningstid innan ledighet kan ges?

Förslag finns om att ta bort arbetsgivarens skyldighet till att ha skyddskommitté som idag är ett bra forum att diskutera arbetsmiljön och förebygga skador på jobbet. Är det enklare att inte ha kontroll och att arbetsskador ”ploppar” upp eller att en anställd förolyckas för att arbetsmiljön är eftersatt?

Nä det handlar inte om att regler skulle vara krångliga utan om att arbetsgivarna vill kunna bestämma allt själva och att de tycker att vi har det för bra.

Om detta får fortsätta att de snor en liten bit i taget av arbetsrätten och lite här och där så har de snart luckrat upp arbetsrätten till ett fisknät med gigantiska hål. Ett nät de sen har tänkt att fånga oss  i som sprattlande försvarslösa fiskar.

Published in: on 23 maj 2011 at 19:30  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/23/de-sager-regelforenkling-for-dem-men-menar-regelforsamring-for-oss/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Industribloggare: Kaj skriver om kungahuset, Esbjörn skriver om kompetensutveckling, Eli skriver om en kongressutbildning, Eli skriver om Stora resan, Kaj skriver om sprutbyte, Camilla skriver om regelförenkling för vissa […]

  2. […] Industribloggare: Kaj skriver om kungahuset, Esbjörn skriver om kompetensutveckling, Eli skriver om en kongressutbildning, Eli skriver om Stora resan, Kaj skriver om sprutbyte, Camilla skriver om regelförenkling för vissa […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: