Konjunkturinstitutet stoppar fingrarna i syltburken och gör en Anders Borg…..petar i saker de ska hålla sig ifrån.

Konjunkturinstitutet lägger sig nu i hur arbetsmarknadens parter ska löneförhandla i höst. En sak som enbart är mellan parterna har både Anders Borg och nu KI lagt sig i.

KI beskriver sig som en myndighet under finansdepartementet och som förutom ger underlag för den ekonomiska politiken också ger företag, organisationer och arbetsmarknadens parter oberoende underlag.

Nu säger deras underlag att löneökningstakten max får bli 3,1% per år. Ett underlag som berör ett område som de ska hålla fingrarna borta ifrån.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven ger KI svar på tal och säger till DA:

Att säga på decimalen vad löneökningarna bör landa på blir bara löjligt. Dessutom är det oacceptabelt att staten på det här viset lägger sig i lönebildningen. Det är inte deras uppgift. Regeringen pratar om att man värnar den svenska modellen med ansvar för parterna att göra upp. Men i praktiken handlar man tvärt emot. ”

KI hänvisar också till jobbskatteavdraget och menar att löntagarna fått högre disponibel inkomst och då kan löneökningstakten också vara lägre.

Ja där kom den igen men som Borgarna inte gärna vill tala högt om……LönesänkningstaktikenOm de kan få folk att tro att skattesänkningarna är någon slags löneökning så slår de två flugor i en smäll. För då kommer nämligen folk inte ha så stora löneökningskrav när arbetsmarknadens parter förhandlar och som i sin tur får folk att tro att staten ger mer i löneökning än när facket förhandlar med arbetsgivarna. Varför ska de då organisera sig fackligt.

Regeringen blir då av med det besvärliga facket och kan styra över de naiva människorna. De styr och får sina önskade klasskillnader där fattiga blir fattigare och rika blir rikare.

För skattelättnaderna är bara som att kissa i byxorna där det är varmt just nu. När sen löneökningstakten innan skatt minskar och hålls tillbaks så har snart skattelättnaderna ätits upp av den påtvingade egenfinansierade försäkringsmodellen som Borgarna vill ha.

Och ja du tvingas till denna försäkringsdjungel då inkomst  innan skatt är grunden till a-kassan, sjukpenning och pension. Om inkomst innan skatt stannar av har vi inte en chans den dagen man av någon anledning inte har ett jobb.

Hand i hand går nu arbetsgivare, regering och KI ut i en massiv attack mot arbetarna, facket och den svenska modellen.

Det är hög tid att fler vaknar och ser upp från den egna plånboken. Vi måste ta varandra i händerna nu och mota attackerna för att försvara den svenska modellen, kollektivavtalen och ett drägligt liv för alla i detta landet.

Published in: on 18 maj 2011 at 20:00  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/18/konjunkturinstitutet-stoppar-fingrarna-i-syltburken-och-gor-en-anders-borg-petar-i-saker-de-ska-halla-sig-ifran/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: