Prat om skiljenämnd istället för turordningsregler oroar mig.

Sacos avgående ordförande uttalar sig till LO-tidningen och tycker att istället för turordningsreglerna i LAS så ska en partsgemensam nämnd besluta i tvister om vem som ska sägas upp vid arbetsbrist om parterna inte lyckats enas lokalt eller centralt.

Argumentet för detta är klent och rent livsfarligt då man menar att turordningsreglerna skapar en låsning pga av parternas olika uppfattning och det blockerar andra uppgörelser på arbetsmarknaden.

Skulle vi då offra en oerhört viktig lagregel bara för att få ”klimatet” lite ljummare?

Nä det skulle bara trigga arbetsgivarna att ge sig på och beklaga sig över nästa rättighet i lag eller avtal som skyddar individen för att få även den rättigheten  mesigare.

Hur har man då tänkt att en skiljenämnd skulle fungera där parterna beslutar efter oenighet lokalt och centralt?

Om vi tar bort turordningsreglerna finns det ju inget för parterna varken lokalt, centralt eller i skiljenämnden att gå efter. Sacos avgående ordförande föreslår:En skiljenämnd med det uppdrag vi föreslår skulle göra en fri bedömning.”

Vadå fri bedömning??!

Vad gäller då och vad händer med anställningstid och tillräckliga kvalifikationer? Blir det inte viktigt i avgörandet i förhandlingarna i framtiden?

För det första skulle nog varenda lokal förhandling stranda då ingen regelgrund alls finns att stå på. Idag finns en lag och avtalsreglering och vid förhandlingar kan vi komma överens om en annan turordning. Det görs också där det behövs. Att facket skulle hålla stenhårt på ”sist in-först ut” i alla lägen även om företaget riskerar att gå omkull, är bara en myt som arbetsgivarna gärna sprider.

För det andra…..idag kan uppsagd med hjälp av facket driva frågan om turordningsbrott om arbetsgivaren frångår turordningsreglerna utan att överenskommelse gjorts. Troligen går det inte att överklaga ett skiljenämndsförfarande då det inte finns en lagtext att stödja sig mot. Då tar man bort ytterligare en rättighet som individen har idag i LAS.

Känslan av rättslöshet skulle öka och vad händer om arbetsgivaren struntar i skiljenämndens beslut. Gäller då reglerna i LAS om skadestånd eller vad händer?

Det handlar inte om att kunna få pengar för att man är uppsagd utan det handlar om möjlighet till att få sin rätt prövad. Att försöka bevara individens självförtroende och känsla av att inte vara värdelös då arbetsgivaren väljer att säga upp just mig.

Att vara uppsagd är en smärtsam upplevelse och är den dessutom gjord på vaga grunder i en sk. fri bedömning och utan individens möjlighet till rättelse efteråt då riskerar vi att bryta ner individer och försvåra för dem att gå vidare i arbetslivet.

Att ha en trygghet i anställningen med en klar reglering är viktigt för människan och medför att arbetet görs effektivare och med engagemang än om oron att när som helst och hur som helst kunna bli av med jobbet finns som ett gnagande störningsmoment.

Arbetsgivaren som ibland naturligtvis ibland måste säga upp personal vid nedgångar måste inse värdet av att kompetensutveckla sin personal så att det inte blir så sårbart när neddragningen kommer och de behöver inte jaga nyckelpersoner. Kan vi sen dessutom få till ett slags permitteringssystem vid lågkonjunktur så att stora uppsägningar som i krisen kan undvikas……ja då kommer inte turordningsreglerna heller i framtiden att vara ett problem.

Det kan också leda till att arbetsgivarna vågar att anställa tillsvidare istället för visstid och inhyrda som idag.

Det gäller bara att angripa problemen i rätt ände. Vi ska definitivt inte vara och rota i bakänden genom att slopa turordningsreglerna.

Published in: on 14 maj 2011 at 10:54  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/14/prat-om-skiljenamnd-istallet-for-turordningsregler-oroar-mig/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej Camilla, du tar upp en viktig invändning mot tanken på en skiljenämnd. Det finns fler invändningar. Men det finns också väldigt mycket att vinna på mer avtal och mindre lagar på arbetsmarknaden. Här finns hela seminariet inspelat, där alla fördelar och nackdelar vändes och vreds på: http://www.saco.se/templates/FilmArchive.aspx?id=9637&epslanguage=SV

  2. […] homofobsekt, Kaj skriver om skolpengarna, Knô daj in skriver om Olskrokstorget, Camilla skriver om skiljenämnd, Leine skriver om att vara på G, Leine skriver om Estrellapolitik, Knô daj in skriver om att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: