Svenskt Näringsliv är ute och cyklar och blir mer och mer vilse i verkligheten.

Vid upprepade tillfällen under våren har Svenskt Näringsliv, arbetsgivarorganisationer och Anders Borg trummat ut sitt vilsna budskap: ”Ingångslönerna är för höga”

Nu är det återigen Almegas VD Jonas Milton som tar ton och den låter falskare än någonsin.” Löneökning till alla är en styggelse”.

Han säger till SvD: ”Jag tycker att lägstalönerna bör frysas de närmaste tio åren. I gengäld kan vi betala mer där uppe, till akademikerna.

På frågan om man inte ska kunna leva på en heltidslön säger han att det är bättre att driva på för sänkta skatter. Han tycker att alla har rätt till lön, men inte till löneökning.  Löneökning ska bara de som gör en bra prestation ha.

Många fel blev det som kom ur munnen på Milton fast han inser nog inte själv vad han egentligen säger och hur genomskinligt det är.

Hans Blå sympatier lyser klart som en aftonstjärna då han säger att akademikerna som redan har mest kan han gärna betala lite mer till medan de med lägst lön helst borde ha ännu lägre. För dem med lägst lön manar han till att staten ska se till så att arbetsgivarna slipper betala mer i lön då han pekar på skattelättnader som en form av löneökning……vilket inte kan vara mer fel. Skattelättnader som pengarna tas från sjuka, pensionärer och arbetslösa. De skulle få betala för att arbetsgivarna inte vill.

Lön är det arbetsgivaren som betalar…..inte staten. Lön innan skatt är det som räknas och som ligger till grund för a-kassa, sjukpenning och pension.

Han säger att alla har rätt till lön men bara de som gör en bra prestation ska ha en ökning.

Jaha men det är lika korkat som de lönesystem som bygger på uppförande, attityd och liknande d.v.s. system där du får mer i lön om du passar tiderna, samarbetar, är flexibel, närvaro etc.

Så om jag struntar i löneökning så kan jag bara ”vara” på jobbet då och behöver inte komma i tid, behöver inte samarbeta med arbetskamrater eller arbeta för att hålla leveranstider och kvalitet?  Jag behöver inte prestera något särskilt heller utan befinna mig i något slags nolläge.

Dubbelkorkat!

Lönen ska såklart vara rimlig utifrån samhället och måste öka i en viss takt för alla. Den måste också hänga ihop med kompetens och ökas i takt med arbetstagarens kompetens och utveckling.

Däremot får inte lönen vara den enda drivkraften för att gå till jobbet och göra ett bra jobb. Tror man det är man vilse ordentligt i verkligheten. Människan fungerar inte så.

Människan behöver stimulans i form av bekräftelse, känna delaktighet,  få och att kunna ta ansvar, gemenskap, kompetensutveckling etc.  Allt detta klarar inte enbart ”mer pengar i plånboken-piskan”.

Att frysa ingångslönerna är fullkomligt galet och ytterligare ett led i den borgeliga politiken.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger att om vi fryst ingångslönerna för tio år sedan skulle de löner som idag är på 17 480 kronor vara 11 000 kronor. Alltså t.om lägre än ersättningen från a-kassan.

Ja det skulle väl passa Borgarna som handen i handsken….för då kunde de sänka a-kassan med motiveringen att ”det ska löna sig att arbeta” och a-kassan kan inte vara högre än ingångslönerna.

Välkommen till Radetzky-world!!  Nationalekonomen som yrade på 90-talet om ”hungriga Lejon” och sänkta ersättningar för folk med knaper utbildning och som var lågpresterande.

Om det är denna diskussionen de vill ha i nästa avtalsrörelse så är det som att förklara krig. Ett krig de aldrig kommer att tillåtas vinna. Så medan de nu cyklar runt och är vilse i verkligheten gör vi bäst i att rusta för strid.

Published in: on 07 maj 2011 at 17:09  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/05/07/svenskt-naringsliv-ar-ute-och-cyklar-och-blir-mer-och-mer-vilse-i-verkligheten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den nyliberala iden om sänkta/låga löner hamnar i en återvändsgränd då de krafter som nu driver på för låga löner samtidigt vill ha en hög tillväxt. Hur går den ekvationen ihop? Vem skall köpa alla de varor som krävs för att hålla tillväxten uppe om en stor del av befolkningen har en lön som enbart räcker till livets nödtorft?

  2. […] Berget, Marios Blogg, Annarkia, Jinge, Alltid rött alltid rätt, Den hälsosamme ekonomisten, Camilla Wedin, In your face, Leines […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: