Den siste token är med all tydlighet inte född än.

Debattören Johan Norberg säger till Aftonbladet att semester borde avgöras mellan arbetstagare och arbetsgivare och därmed tycker han att den lagstadgade semesterrätten ska avskaffas.

Johan Norberg säger: ”I USA har anställda ingen lagstadgad rätt till semester. I stället beslutar arbetsgivarna om de vill ge sina anställda betald ledighet, och i så fall hur länge.” 

Det är ett system som Johan Norberg även skulle vilja se i Sverige.

Hur tappad bakom en vagn får man vara egentligen??

Vad skulle hända om semesterrätten inte fanns…….jo få skulle få någon betald ledighet överhuvudtaget. Om en eller ett par lyckas få ledigt under sommarmånaderna så skulle sen arbetsgivaren säga att ledighetskvoten är fylld och resten av personalen behövs.

Det skulle bara vara de som är starka nog att kunna förhandla till sig sin ledighet som kan åtnjuta ledighet…….resten skulle aldrig få vara lediga.

Jojo om arbetsgivaren själv ska besluta om och när ledighet beviljas så vet vi hur det skulle bli.

Om du inte kan jobba över…..ingen ledighet. Om du råkat vara sjuk eller hemma för vård av barn lite…..ingen ledighet. Om du råkar ha en egen åsikt…..ingen ledighet. Om du engagerar dig fackligt…..ingen ledighet. Om du kanske inte är den snabbaste…..ingen ledighet.etc.etc

Alla de som har en tidsbegränsad anställning med förlängningar skulle få hotet om att få sluta om de skulle vilja ha denna återhämtning i form av semester.

Anledningen till att vi idag ska vara lediga och inte kunna byta det till pengar är att människan behöver återhämtning. Man fixar inte i längden att aldrig få en längre sammanhängande ledighet. Och med ledighet menas då man är frisk, barnen är friska och man verkligen kan återhämta sig.

Plötsligt skulle man anses obekväm om man strävar efter dessa futtiga veckors ledighet. Obekväm för att man resten av året slitit på arbetet och sen önskar lite ledigt för att ta igen sig och umgås med vänner och familj.

Det vore väl lyckan för Svenskt Näringsliv om semesterrätten slopades samtidigt som turordningsreglerna i LAS. Då skulle man kunna bli uppsagd just bara för att man vill ha semester.

Nä Norbergs idé kastar jag i soptunnan direkt…….den luktar unket.

Människan är ingen slit och slängvara som kan bytas ut när den är utsliten.

Människan ska hanteras med omtanke och ges möjlighet till återhämtning……då blir också arbetsresultaten bäst.

Tänk om alla kunde fatta det!!!

Published in: on 21 april 2011 at 17:54  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/04/21/den-siste-token-ar-med-all-tydlighet-inte-fodd-an/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] om att sala i Sala, Lisa om studieledighetslagen, Mario om Obama, Leine om slaveri, Camilla om token, Leine om tiggeri, Leine om skitjobb, Kaj om att statskassan […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: