Viktigt med facklig utbildning…..två förtroendevalda berättar varför.

Jag ställde en fråga till två avdelningsombud som precis avslutat en grundutbildning för förtroendevalda om hur de ser på facket och facklig utbildning.

Thomas är avdelningsombud på Enercon Energy Converter i Kalmar och Mattias är avdelningsombud på Ådala Verkstad i Torsås. Båda är ganska nyvalda och har haft sina fackliga uppdrag i ca: 6 månader.

De svarade på min fråga såhär:

Man lär sig mycket och får insikt om hur viktigt det är med utbildning och därmed tydligare se meningen med facket säger de. Facket borde ha obligatorisk medlemsutbildning för alla för att skapa insikt om nyttan med facket och för att engagera fler

-”Vägen till förändring går genom utbildning” säger Thomas.

De båda är engagerade och är nu än mer motiverade att lära sig mer. De säger att många känner hopplöshet idag och tror att det inte går att påverka så mycket på arbetet. Hård press från dagens politik ger känslan av nedåtgående i den fackliga styrkan och i möjligheten att påverka.

Nästan samtidigt säger de sen: ”Men det är ju nu det är viktigare än någonsin att vara med i facket och att engagera sig som förtroendevalda”.

Som ny medlem vet man inte så mycket eller vad man betalar för men efter kunskap så inser man att det går att förändra och att styrkan finns i att vara många.

-”På utbildningar lär man sig också sätt att kunna påverka arbetsvillkoren och man får en styrka när man kan informera medlemmarna om våra rättigheter” säger Mattias.

De är övertygade om att även företagen har nytta av om förtroendevalda är utbildade i lagar och avtal då arbetsgivaren får en motpart som kan vara delaktig i förändringar på ett bättre sätt både för företaget och för medlemmarna. Om ingen vet vad avtal och lagar säger blir det oklara och felaktiga beslut och en onödig oro skapas hos medlemmarna

Båda vet vikten av det fackliga arbetet och vill fortsätta att utbilda sig. De vill kunna fullfölja sina uppdrag fullt ut och företräda sina medlemmar på ett bra sätt.

De jobbar båda på en mindre arbetsplats med inte så många anställda och önskar att de var tillräckligt många för att bilda en klubb på sina respektive arbeten. Som klubb har man ännu större möjlighet till inflytande och påverkan.

Thomas och Mattias är avdelningsombud med vilja och engagemang.

Jag blir glad och lycklig över deras svar. Jag ställde 1 fråga och de pratade länge och med inlevelse. Det visar att hoppet finns och är stort för framtiden.

Published in: on 11 april 2011 at 19:12  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/04/11/viktigt-med-facklig-utbildning-tva-fortroendevalda-berattar-varfor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: