Sedär ja…..då hakade Svenskt Näringsliv åter på låglönesången.

Efter Anders Borgs uttalande häromdagen dröjde det inte länge förrän Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren hakade på. Han säger till Sydsvenskan att fackens satsningar på att få upp ingångslöner är ett problem för arbetslösheten.

Sen spekulerar Sydsvenskan själva i denna fråga så man kan undra vilken planet de bor på:  ” Sverige har redan en sammanpressad lönestruktur med förhållandevis små skillnader mellan ingångs- och slutlöner.Varför skall arbetsgivare anställa unga och oerfarna personer när erfarna kanske kostar bara någon tusenlapp mer i månaden? Den frågan borde också fackförbunden ägna mer tanke åt ”

Vart i Ågrens och Sydsvenskans resonemang blir jobben fler om man sänker ingångslönerna?? Ingenstans för det blir de inte.

Varför ska vi genom att göra arbetskraften billigare kasta ut de äldre då arbetsgivaren anställer billiga yngre?

Har tanken ens slagit dessa herrar på arbetsgivarsidan att löneskillnaderna även kan ökas genom att ge de mest kvalificerade ännu lite mer lön? Den tanken lär vara tabu i deras hjärnor och raderas redan innan den ploppar upp.

Det är ju faktiskt så att de centrala avtalen med löneökningar är ”golvet” och där börjar de lokala förhandlingarna ute på företagen.

Lönekarriär ska inte göras från noll till medel utan från ingångslön och sen i takt med kompetens. Facket har aldrig satt någon övre gräns för lön och skulle heller aldrig göra det.

Men om arbetsgivarna fortsätter att peka på det centrala och vägrar att lägga på mer lön lokalt…..ja då tenderar löneskillnaderna krympa alltmer. Det är inte ingångslönerna det är fel på utan på arbetsgivarna som någonstans har förträngt vad en förhandling innebär där starten är ”golvet” i avtalen.

Den frågan borde arbetsgivare ägna mer tanke åt.

Vi kommer inte att  kompensera detta genom att sänka några ingångslöner…..bara glöm det!

Det ger inte heller fler jobb.

Fler jobb kan bara skapas genom en smart arbetsmarknadspolitik. Det förs inte idag och där har regeringen misslyckats grovt. Fast egentligen vill de nog inte ha så mycket fler jobb då deras filosofi är att konkurrensen ska hårdna och lönerna sjunka.

Lösningen är och förblir ett regeringsskifte där vi får politiker som vill ha full sysselsättning och som vill satsa på att människor ska kunna utbilda sig så att arbetsgivarna inte har så svårt som idag att hitta rätt kompetens.

Published in: on 03 april 2011 at 11:48  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/04/03/sedar-ja-da-hakade-svenskt-naringsliv-ater-pa-laglonesangen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. JAdu Camilla, tyvärr verkar det vara en europeisk sjukdom att sparka på de lägsta lönerna, jag som jobbar med mina kollegor i Hotell och Restaurang världen vet vad en lågt lön och allt vad det innebär är, jag hoppas tillsammens med en mångd andra, och inklusive dig ser jag att någon tar tag i detta, det är inte skälig att man bara kan drömma om de så kallade ”lönekarriären”

    Upp med minimumlönerna, då blir det mera folk som bevisligen kan leva på sitt lön !

  2. […] Carola Andersson, Kaj Raving, Camilla Wedin, Marios Blogg, Kaj Raving, Knô daj in, Kaj Raving, Leines […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: