Att säga att facket och kollektivavtalen är förlegade är århundradets lögn.

Signaturen Lars J Eriksson skriver i en artikel så mycket korkat att hälften varit nog. Han hakar på Ledarnas utspel om fackets och kollektivavtalets roll och skriver:

Kollektivavtalet där en facklig huvudorganisation förhandlar med en arbetsgivarmotpart, har rötterna i det förkrigstida industrisamhället. Det speglade dåtidens maktbalans på arbetsmarknaden. Utrymmet för enskilda anställda att driva sina egna intressen är små, tvärtom måste även de som inte är fackligt anslutna inordna sig i de villkor som kollektivavtalas fram.”

Jag är född efter krig och började arbeta i slutet på 80-talet i en modern elektronikindustri som inte hade något av det gamla brukssamhällets vanor som signaturen menar. Ändå har jag märkt hur väl kollektivavtalet och facket behövs. Och ju längre tiden går och samhället och industrin förändras ju mer behövs facket och kollektivavtalen.

Konkurrensen hårdnar och arbetet förändras till att bli allt stressigare och mer ska hinnas på mindre tid så billigt som möjligt. Arbetsgivaren vill kunna ha daglönare. Flexibilitet kallas det.

Arbetsgivarna har med tiden blivit mer slipade och hittar kryphål i lagar och avtal och hittar sätt att hota anställda till att bryta mot allt sunt förnuft.

Som exempel kan nämnas:

-Arbetsgivarnas sätt att kringgå LAS genom att de sa upp anställda och hyrde in från bemanningsföretag istället.

-Bemanningsföretaget som hotade med sparken om de anställda inte presterade mer än företagets egna anställda.

-Företaget som lät inhyrda stå vid entrén och vänta ifall någon av de egna anställda var sjuka så att de fick jobba den dagen.

The Phone House som drev unga anställda att jobba för slavlöner under 10-12 timmar utan rast under hot om sparken.

-Alla ungdomar som varje sommar luras att arbeta utan att sen få någon lön av oseriösa arbetsgivare.

-Bemanningsföretaget som krävde att anställda skulle passa telefonen för att kunna ta jobb alla tider på dygnet.

-Arbetsgivarna som ville ha noll löneökning 2010 men som sen kastar guld över sig själva.

Listan kan göras lång på trix som används i det allt hårdare klimatet på arbetsmarknaden idag trots dagens lagar och kollektivavtal.  Dåtidens maktbalans och dagens är inte så olika som en del tror. Metoderna är lite annorlunda idag men syftet från arbetsgivarna är detsamma…….arbetaren ska stå med mössan i hand och buga. En ensam arbetare mot arbetsgivaren är lika ensam och svag idag som förr.

Anställda ska inte behöva vara rädda för att påpeka brister på jobbet eller för att godtyckligt bli av med jobbet. Människor år 2011 ska inte behöva vara rädda för bestraffning för att de kontaktar facket. Människor ska inte behöva slita ut sig på arbetet 12 timmar om dagen för slavlön för att göda direktörer.

Men det är dagens verklighet på många ställen.

Att då säga att facket och kollektivavtalen är förlegade är århundradets lögn. Det är nu viktigare än någonsin att vara med i facket och att bevara kollektivavtalen. Och självklart ska oorganiserade omfattas av kollektivavtalen…..det är ju vår garanti att de inte tar jobben för sämre villkor.

Published in: on 21 februari 2011 at 19:00  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/02/21/att-saga-att-facket-och-kollektivavtalen-ar-forlegade-ar-arhundradets-logn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] Nytt från Industribloggare: Kaj Raving, Camilla Wedin […]

 2. Du verkar inte ha läst artikeln ordentligt? Det handlar inte om att kollektivavtal behövs eller inte behövs utan snarare hur det är urformat.Jag älskar tanken med funktionen facken borde ha, men hatar hur det är.Kort o gott kan man sammanfatta fackets största problem som också undergräver fackets betydelse i dagens Sverige.Idag sitter facket i knäet på arbetsgivaren,De få saker företaget inte får igenom är de sakerna som är på riksdagsnivå och därmed regeringsnivå.Allt därimellan slinker igenom,företag idag har en långsiktig strategi på hur man kan få ut så mycket ur arbetaren som möjligt.Inget fel i det då ett företag är till för att generera vinst.

  Vi västerlänningar har länge levt på kvalité medens resterande delen av världen levt på volym och kvantitet,men i takt med att de också får de bättre så kräver deras omgivning bättre kvalité.Kvalité kostar och då kvittar det om du bor i Kina eller Sverige, de gör därmed ”intrång” på det som är vårt slagord men för att hävda oss måste vi gå mer åt ”kina-hållet” dvs köra med personal.

  Det är inte så att facket är onda eller inte försöker men de har inget val, på väldigt många arbetsplatser finns bara kollektivavtal på papper men inte i verkligheten, på vissa ställen skarvas det mer på än andra.

  Så länge det sitter glada amatörer som slåss mot mångdubbelt större företag med anställda jurister som jobbar 24/7(jag vet att facket också har egna jurister men inte på den nivån) kommer också fackets betydelse minska självklart i takt med att antalet arbetare minskar.

  Vad man borde göra är att ha ett större samarbete med fack utanför Sveriges gränser.Är det någon som tror att ett företag i Tyskland kan komma samma dag och säga att det är 2 timmar övertid? jo tjena….I Sverige drar man ner byxorna och blir körd.

  Varför ska en enhet på en ort ”slåss” för sina rättigheter mot ett/flera företag som jobbar globalt?

  Ska facket fylla en funktion måste facket också reformeras och spegla den verklighet vi lever i och låta bli att luta sig mot gamla inaktuella ideal.

  Facket HAR varit fantastiskt men de ligger ungefär 20-30 efter den tid vi lever i idag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: