Förbundet Ledarna får stå för ”sin sanning” men dra inte alla över en kam.

Fackförbundet Ledarna organiserar chefer med personalansvar, budget- och verksamhetsansvar enligt deras hemsida. Ledarna är nu ute i en artikel i DN och påstår att LO och TCO har en förlegad syn på löneförhandlingar och är omoderna.

Ledarnas ordförande Annika Elias säger bl.a:

Vi vågar säga att bristen på modernitet hos många andra svenska fackförbund är en av huvudorsakerna till att de förlorar medlemmar. För vi vet – såväl genom att själva ha träffat och talat med mängder av svenska chefer och medarbetare som genom att läsa den vetenskapliga litteraturen – att bristen på inflytande över sin egen lönesättning skapar frustration och maktlöshet.”

Här borde Annika skilja på äpplen och päron. Hon säger att de har pratat med chefer och medarbetare. Ja deras medlemmar och medarbetare är ju just chefer och skulle vara dem som sätter lön på ex. IF Metallarna.

Ledarnas medlemmar har en helt annan arbetssituation än IF Metalls medlemmar…….de är i chefsposition och de som styr över andra.

Jag träffar många människor i mitt jobb och det finns de som faktiskt inte vet om de vågar gå med i facket av rädsla för att få skit av chefen. Hur skulle de känna sig i en egen löneförhandling med samma chef där utgångssumman är noll?

Annika säger vidare:

I dag ser Sverige helt annorlunda ut. Arbetsmarknaden – från kassapersonalen på kaféet till överläkaren på kirurgen – består av välutbildade medarbetare som på alla andra områden i livet vill och kan göra egna val.”

Välutbildade?  Det råder ju brist på utbildade människor för de jobb som finns inom industrin. Många och åter många har bristfällig utbildning idag. Så återigen ser nog Ledarna bara sin egen sanning bland sina medlemmar.

Många kan och vill ändå göra sina egna val och därför väljer väldigt många tryggheten i kollektivet. Tryggheten i att man är starkast tillsammans och inte ensam kan förändra.

Hon skriver också att det är hemliga förhandlingar i konferensrummen och att medarbetaren inte kan påverka sin lön.

Om vi inte hade en central förhandlad pott skulle troligtvis många få vara utan ökning då golvet skulle vara noll. Till skillnad från chefer och tjänstemän så är våra löner inte ett dugg hemliga. De diskuteras livligt i fikarummen och har man ett rätt uppbyggt lönesystem på företaget så kan man påverka sin egen lön då det centrala avtalet bara ”sätter golvet”.

Det må vara ok att Ledarna kör sitt race utan löneförhandlingar centralt om deras medlemmar tycker att det är bra och gärna vill ha det så.

Men låt den sanningen stå för Ledarna och ha lite förståelse för att verkligheten ser annorlunda ut för många andra. Sluta att basunera ut det som någon slags allmän sanning. För den stämmer definitivt inte in på LO-kollektivet.

Dessutom så är det så att allt inte handlar om pengar. Om man är lite mindre pengakåt så ser man många andra värden med medlemskapet som är långt mer betydelsefullt att värna om och en större anledning till medlemskap i facket. Och det kommer aldrig att bli omodernt.

Published in: on 13 februari 2011 at 12:17  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/02/13/forbundet-ledarna-far-sta-for-sin-sanning-men-dra-inte-alla-over-en-kam/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Andra som skrivit: Ali Esbati, Marios Blogg, Badlands Hyena, Löntagarbloggen, Camilla Wedin […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: