Vi är stolta över vårt ansvarstagande men skäms över Näringslivets.

Svenskt Näringslivs vice VD Christer Ågren tycker att facket ska vara stolta över förra årets avtalsrörelse och att vi bidrog till att få fart på ekonomin genom vårt ansvarstagande med låga löneökningar. Ja vi är stolta över att vi tar ansvar för lönebildningen och Sveriges ekonomi men vi skäms över hur näringslivet bär sig åt efteråt med skyhöga bonusar till chefer.

Att i ena änden sitta och säga att det är ekonomisk kris och lönerna är för höga för att i andra änden strö guld över direktörer och chefer är skamligt. Det är ett hån mot alla arbetare som i krisen tog sitt ansvar.

Nu har han dessutom mage att säga att arbetsgivarnas huvudfråga i nästa avtalsrörelse kommer att bli de höga lägstalönerna.

Fy skäms Svenskt Näringsliv!!

Som om detta inte var nog så går Almegas VD Jonas Milton ut i en artikel i Aftonbladet med att ansvaret för ungdomsarbetslösheten ligger hos arbetsmarknadens parter och det hänger på LO om vi ska minska den.

Jonas Milton säger: ”Löner och hur de bestäms har en avgörande betydelse för hur arbetslösheten utvecklas. Lönerna är det ”pris” som sätts på en anställning. För företag kan en anställning av en ung och oerfaren person bli ett vågspel om lönen är för hög.Fack och arbetsgivarorganisationer äger medicinen mot sjukan. I den kommande avtalsrörelsen är det hög tid till att vi använder oss av den”.

Svenskt Näringsliv med sina arbetsgivarorganisationer menar att det är vi arbetare som ska ta ansvar genom att rea ut våra jobb medan chefer och direktörer bara ska ha mer. De menar att jobben blir fler om vi blir billigare.

Det finns ett bra ord för deras påstående: BULLSHIT!!!

Ungdomarna blir istället anställningsbara om arbetsmarknadsåtgärder som exempelvis utbildningar genomförs etc. Våra lägstalöner är inte på något vis för höga idag. Om cheferna avstod sina bonusar och guldregn så finns det gott om pengar i företagen att satsa på kompetensutveckling och att betala rimliga löner.

Undra om arbetsgivarna har glömt uttrycken ”Droppen som får bägaren att rinna över” och ”Måttet är rågat”?

För så känns det……NU ÄR DET NOG!!

Det är regeringen som misslyckats i sin arbetsmarknadspolitik och därför är ungdomsarbetslösheten så hög. Det beror inte på våra löner eller inte heller på LAS turordningsregler.

Det finns också uttryck som: ” Dra den om Rödluvan och vargen”,  eller ”Ropa på vargen”. Uttryck som menas med att arbetsgivarna drar sina valser och till slut är det ingen som tror dem.

Det är väldigt nära nu…….arbetarna har fått nog av ynkliga arbetsgivare som säger sig inte ha råd att betala våra löner men som samtidigt slår rekord i bonusutdelningar.

Det är istället dags för regeringen Reinfeldt att ta ansvar över arbetslösheten och tillsätta arbetsmarknadsåtgärder som verkligen hjälper. Hittills har de bara kommit med dravel och försämringar.

Det är också dags för Svenskt Näringsliv att bli trovärdiga och att inte underskatta arbetarna och våran insats. Det är inte våra löner som är för höga utan det är direktörernas.

Published in: on 11 februari 2011 at 8:24  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/02/11/vi-ar-stolta-over-vart-ansvarstagande-men-skams-over-naringslivets/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] från Industribloggare: Camilla Wedin, Camilla Wedin, Carola […]

  2. Undra hur lång alla de här nyliberala anhängarna egentligen tänker! De vill sänka lönen, inte bara för ungdomarna, de skulle nog gärna se att lönerna sänktes överlag! ”Lönekostnaden är för hög” är vad de oftast säger! En evig tillväxt är ju något de tror är den enda vägen till lycka! Då vill jag hävda att det kommer att bli problem, det här går ju inte alls ihop! Om vi sänker lönerna för den största delen av befolkning som ju faktiskt ”den vanliga arbetaren” utgör, vem skall då köpa alla dessa varor som krävs för att tillväxten skall fortsätta att vara hög och företagen fortsätta att tjäna pengar? Skall den rikaste tiondelen i tiodubbla sin konsumtion av varor och tjänster, eller? Kanske är det jag som tänker fel men jag ser faktiskt ingen logik i nyliberalers sätt att tänka, i alla fall inte om man tänker längre än till nästa kvartalsrapport!

    Rätta mig gärna om jag är helt ute och seglar!?

    • Du har rätt…..jag håller med dig. De tänker inte längre än näsan räcker. De vill sänka våra löner och som du skriver: vem ska då konsumera?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: