Det blev ingen vägledande dom…..vilken tur att vi inte väntade utan reglerade frågan i avtal.

Det går att läsa på LO-tidningens hemsida om att Livs och Marabou har gjort upp och tvisten kommer aldrig att prövas av arbetsdomstolen om Marabou gjorde fel som sade upp anställda för att istället hyra in personal.

Arbetsgivarnas rundning av LAS genom att säga upp personal och sen istället hyra in från bemanningsföretag var ett hett ämne i förra avtalsrörelsen. Förhandlingarna om en reglering i avtal för att förhindra detta var en långdragen historia.

Till slut hittade förbunden och arbetsgivarna olika lösningar för att reglera frågan i avtalen.

De mest kritiska rösterna om modellen i avtalsregleringen under och efter uppgörelsen ville vänta med att reglera detta i avtalen……..man ville vänta på antingen ett regeringsskifte i september 2010 och andra ville vänta på den kommande AD-domen i Maraboufallet.

Vilken tur eller snarare skicklighet av förbunden att inte ta för givet att ett regeringsskifte skulle ske eller att även om en AD-dom skulle komma, att den skulle vara till vår fördel.

Om vi hade väntat med en reglering så hade vi varit illa ute då Alliansen fick fortsatt mandat tillsammans med SD och de är inte alls intresserade av att reglera denna frågan i lagen.

När det det nu inte heller blev någon AD-dom så hade vi stått kvar på noll och arbetsgivarna hade haft fritt fram att fortsätta att ersätta tillsvidareanställd personal med inhyrda.

Återigen bevisar vi att det är rätt att vara förutseende och att inte ta något för givet. Det som kan regleras i avtal gör vi bäst i att göra.

Jag hoppas att de som var kritiska inser vad som kunde ha hänt om IF Metalls ledning och delegationerna hade lyssnat på dem.

Jag har sagt det förut och säger det igen…..vi måste ha ett förbund som oavsett hur hårt det blåser, vågar agera och ta beslut för medlemmarnas bästa…….ett sånt förbund har vi i IF Metall och jag är tacksam för det.

 

Published in: on 10 februari 2011 at 18:29  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/02/10/det-blev-ingen-vagledande-dom-vilken-tur-att-vi-inte-vantade-utan-reglerade-fragan-i-avtal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] från Industribloggare: Camilla Wedin, Camilla Wedin, Carola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: