Att vara med i facket är att jämna ut oddsen till arbetarnas fördel.

Den viktigaste orsaken till medlemskap i facket är kollektivavtalen och styrkan att kunna påverka och förbättra villkoren på arbetet och för de medlemmar som av någon anledning inte har ett jobb.

Det finns de som säger att de inte har någon nytta av facket för att de har en så bra arbetsgivare och kan förhandla sin lön själva.

Men allt handlar inte om det egna och inte heller enbart om pengar.

Man kan undra om deras arbetsgivare, som är så bra, har gett dem exempelvis 6 veckors betald semester eller 100 timmar arbetstidsförkortning vilket är mer än han är tvungen till?

Skulle inte tro det!

Arbetsgivaren ger oss 5 veckors betald semester enligt lagen och arbetstidsförkortning efter avtal bara för att han måste.

Det måste han för att vi tillsammans i facket har förhandlat fram det och har inflytande på lagstiftningen. Det krävs att vi är många medlemmar för att kunna ha styrkan att påverka. Lika viktigt är det att ha styrkan att stå emot så inte arbetsgivarna plötsligt slipper att exempelvis betala övertidsersättning. Det vi har idag har vi inte fått gratis och kan inte tas för givet.

Om vi inte enligt avtalen har rätt till någon betald ledighet så är det väldigt få som skulle få någon arbetstidsförkortning alls för så god är inte arbetsgivarnas vilja.

Att välja att stå utanför och ändå ta fördel av andras medlemskap är osolidariskt.
Som om du samåker med kompisar till jobbet och en dag säger att du fortfarande vill åka med men inte längre betala din del av bensinen. Dina arbetskamrater skulle troligen då säga att du får allt vara med och betala för här hjälps vi åt. Glöm att åka snålskjuts till jobbet och inte vara med och betala.

Detta borde vi medlemmar också tala om för dem som inte vill vara med och betala fackavgiften. Det är inte okej att de åker snålskjuts.

Man är inte starkast ensam.  Tänk om du hamnar i en konflikt  med arbetsgivaren och du vet att du har rätt.  Arbetsgivaren kan ta hjälp av konsulter, jurister, utbildad personalare och många fler medan du som inte är medlem bara har dig själv. Du kanske hade rätt men blir överkörd av juridiska termer och slipade advokater. Då är inte oddsen så jämna och att stå ensam känns tungt.

Kolla den korta filmen så förstår du vad lyckligtvis så många andra har förstått. Nya medlemmar skrivs in varje dag.

www.gamedifacket.nu/

 

 

 

Published in: on 27 januari 2011 at 7:27  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/01/27/att-vara-med-i-facket-ar-att-jamna-ut-oddsen-till-arbetarnas-fordel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Klockrent Camilla!

  2. […] från Industribloggarna: Ann-Sofie Wågström, Lisa Klaminder, Sebastian de Souza, Camilla Wedin, Leines Blogg, Carola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: