Kollektivavtal, industriavtal och huvudavtal…….avtal i fokus just nu.

På en och samma vecka går det att läsa i olika medier om förhandlingar och diskussioner om kollektivavtal, industriavtal och huvudavtal. Kan tänka mig att det för någon lite oinsatt kan vara förvirrande och låter som ett helt sammelsorium av saker eller en och samma sak.

Allt hänger ihop men är olika avtal och olika förhandlingar.

Kollektivavtal är ju ”regelboken” på arbetsplatserna som talar om olika rättigheter och skyldigheter som lägsta lön, arbetstidförkortning etc. Kollektivavtalen förhandlas om av facket och arbetsgivarna med på förhand bestämda tidpunkter.

Industriavtalet är ett avtal som funnits sen 1997 och förhandlades fram av parterna inom industrin för att få en stabil löneutveckling i kollektivavtalen  som både främjar jobb men ändå ge reallöneökningar. I avtalet finns regler om förhandlingsordning  ex. när kraven ska lämnas till motparten, när de sk. opartiska ordförandena träder in och hjälper till att slutföra förhandlingarna.

Huvudavtal är det avtalet som skrevs mellan LO-SAF 1938 och reglerar egentligen enkelt sagt att vi ska ha modellen med att parterna tecknar kollektivavtal. Avtalet innehåller regler om stridsåtgärder och tidigare också reglering av uppsägning och permittering.

Nu är alla dessa tre avtal på tapeten samtidigt.

Kollektivavtalet därför att tidpunkten för förhandlingarna närmar sig och startar i höst. De centrala parterna ska återigen förhandla om villkoren och löneökningar etc.

Industriavtalet ska förhandlas nu eftersom 2 arbetsgivarorganisationer i höstas sade upp avtalet. Man behöver nu försöka få ihop ett nytt som kan reglera förhandlingarna om kollektivavtalen till hösten.

Huvudavtalet är tänkt att ses över eftersom det var över 70 år sedan det skrevs och man vill återigen få gemensam syn på vissa delar. Man har nu kommit överens om att föra en diskussion om avtalet och kanske så småningom starta förhandlingar.

Är det fortfarande rörigt?

Då ska vi göra det ännu lite mer invecklat

Vi pratar också samordningar som ”Facken inom industrin” och LO-samordning inför avtalsrörelsen.

Detta är två konstellationer av samarbete under förhandlingarna om nytt kollektivavtal.

Facken inom industrin ( FI ) är IF Metall, GS, Livs, Pappers, Unionen och Sveriges Ingenjörer och vi har gemensamma krav mot arbetsgivarna inom industrin.

LO-samordningen är fackförbunden inom LO som driver gemensamma krav mot respektive arbetsgivare.

Det krävs en hel del arbete för att få ihop det hela med alla förbund och demokratiska processer innan vi framåt hösten kan fastställa kraven som vi ska driva och förhoppningsvis har vi då också ett nytt industriavtal att gå efter.

Vad gäller huvudavtalet får vi se om det slutar vid diskussioner eller om nya förhandlingar startar.

Visst är det solklart nu med vad som är vad…..hm…förhoppningsvis har det rett ut lite i allafall.

Ett som är säkert är att det blir ett spännande och viktigt år med förhandlingar som för alltid kan påverka framtidens villkor på arbetet och hur vi ska förhålla oss mellan parterna.

Jag kommer att hålla koll för att inte missa en enda bit av vad som förhandlas fram inom dessa viktiga områden och när parterna ska mäta varandra i styrka och förhandlingslist.

Published in: on 19 januari 2011 at 7:52  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://camillawedin.wordpress.com/2011/01/19/kollektivavtal-industriavtal-och-huvudavtal-avtal-i-fokus-just-nu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] från Industribloggarna: Camilla Wedin, Kaj Raving, Carola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: